Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a Kisebbségért Díjakat a Parlamentben

Létrehozva: 2005. december 13.
Módosítás: 2005. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országházban kiosztották a Kisebbségért Díjakat, elismerést kapott többek között Budai János, a gyulai Nicolae Balcescu Román Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyugalmazott igazgatója, Farkas Antal, az Országos Cigány Önkormányzat egyik alelnöke és Golub Iván, a Fővárosi Uzsoki Kórház Főigazgatója.

Magyarországon a nemzetiségi, kulturális vagy vallási alapú megosztottság nem béklyózza a hétköznapokat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Kisebbségekért Díjak átadásakor. Ez olyan érték, amelyet meg kell őrizni, bátorítani kell a hazai kisebbségeket: "Éljék meg azt, hogy miközben magyarok, magyar állampolgárok, aközben van egy másik nemzeti identitásuk is" - hangsúlyozta a kormányfő az Országházban.
Gyurcsány Ferenc a kitüntetettekről és a tevékenységükről szólva azt mondta: "Sokfajta ember, sokfajta sors ugyanazzal a szándékkal: lehessen emberhez méltó életet élni itt, Magyarországon, függetlenül attól, hogy ki minek vallja magát a Teremtő áldott ege alatt". A miniszterelnök a köszöntő után Sólyom László államfővel és Szili Katalin házelnökkel közösen átadta az elismeréseket.
December 18. a kisebbségek napja
Az állami kitüntetést - amelyet a kisebbségek napja (december 18.) alkalmából adnak át - a kisebbségek érdekében, a kisebbségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában és az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdasági önszerveződés területén kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyek és szervezetek kaphatják meg.
Elismerésben részesült Budai János , a gyulai Nicolae Balcescu Román Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nyugalmazott igazgatója több évtizedes pályafutása során a kisebbségi oktatásügy területén tanúsított kiemelkedő szerepvállalásáért, és a hazai románság érdekében végzett közéleti tevékenységéért.
Díjat vehetett át Choli Daróczi József népművelő, pedagógus, író, költő a cigányság érdekében végzett művészeti és közéleti tevékenysége, életműve elismeréseként.
Farkas Antal , az Országos Cigány Önkormányzat egyik alelnöke a roma kultúra hagyományainak ápolása, a cigányok társadalmi integrációja érdekében a foglalkoztatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért vette át a Kisebbségekért Díjat.
Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár a Vajdaságban élő magyarság érdekében végzett tudományos tevékenységért, Golub Iván, a Fővárosi Uzsoki Kórház Főigazgatója a hazai szerb közösség érdekében kifejtett aktív közéleti szerepvállalásáért, Guttman Mihály nyugalmazott zenepedagógus a kórusmozgalom újjáélesztése érdekében végzett munkájáért részesült elismerésben.
Megosztott Kisebbségekért Díjat kapott Mága Zoltán zenész és Nyári Gyula előadóművész. Ugyanilyen elismerést kaptak Kisszelmenc és Nagyszelmenc polgármesterei, Illár József és Tóth Lajos . A tízéves Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány eredményes tevékenységéért nyerte el a kitüntetést.
Ugrás vissza Ugrás vissza...