Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A települések felén lesz kisebbségi választás

Cikk:

Kisebbségi választást az ország szinte minden második településén, várhatóan összesen 1448 önkormányzatnál tartanak; a voksoláson mintegy 195 ezren vehetnek részt, ennyien jelentkeztek ugyanis a 13 kisebbségi névjegyzékbe - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.  
Az önkormányzati választással egy időben tartandó kisebbségi választásra a legtöbben, mintegy 103 ezren a cigány kisebbség közül regisztráltatták magukat a települési jegyzőknél - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.  
Az OVI honlapján szereplő adatok szerint a német választói jegyzékben csaknem 45 ezren, a szlovákban 15 ezren, a horvátban 11 ezren, a románban 4200-an, a lengyelben 2900-an, a ruszinban 2500-an, a görögben mintegy 2400-an, az örményben 2200-an, a szerbben 2100-an, a bolgárban csaknem 2000-en, míg a szlovénban és az ukránban csaknem ezren-ezren szerepelnek. Pontos adatok szerdára, a jogorvoslati eljárások lezárását követően várhatók.   
Külön választásnak minősül
Rytkó Emília rámutatott: valamennyi, Magyarországon bejegyzett nemzetiség olyan létszámban jelentkezett, "ami garantálja, hogy minden egyes kisebbségnél lehetőség van újabb országos önkormányzatok létrehozására".  
A választási iroda vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati és a kisebbségi választást ugyan egy időpontban tartják, de külön választásnak minősülnek. Utalt arra, hogy az idei választáson először most két szavazókört is fel kell keresniük azoknak, akik mindkét választáson részt kívánnak venni.   
Idén a 2005 őszén elfogadott törvény alapján már új szabályozás szerint tartják a kisebbségi önkormányzati választást. Utalt arra, hogy korábban, aki részt vett az önkormányzati választáson, részt vehetett a kisebbségi voksoláson is, "akkor is, ha nem volt semmi köze" az adott kisebbséghez.  
Függetlenek nem indulhatnak
A változások között említette az irodavezető azt is, hogy most már a kisebbségi választáson való részvétel és a jelöltté válás, tehát az aktív és a passzív választójog gyakorlásának feltételei közé tartozik a jegyzékbe vétel. Nem kötelező ugyanakkor, hogy a jelölt azon a településen szerepeljen a jegyzéken, ahol jelöltként indítják. A kisebbségi választáson nem indulhatnak függetlenek, kizárólag a kisebbségi szervezetek által állított jelöltek.  
A kisebbségi választások kiírásáról a településeken a helyi választási bizottságoknak kell dönteniük július 28-ig, ha a választói jegyzékben legalább 30-an szerepelnek.  
Az OVI vezetője összehasonlításként elmondta: míg 2002-ben 1308 településen 1870 kisebbségi választást tartottak, addig most ősszel várhatóan 1448 településen csaknem kétezer választásra kerülhet sor.  
Azok a várakozások tehát, hogy a választópolgárok nem kérik felvételüket a kisebbségi névjegyzékekbe, nem teljesültek - mondta, megjegyezve, hogy néhány kisebbség képviselői a "várakozásnál is magasabb számban" jelentkeztek.  
Elkészültek a lakossági hirdetmények
Rytkó Emília közölte azt is: az idei települési önkormányzati választásra, melyen több mint 8 millió választópolgár vehet részt, elkészültek a lakossági hirdetmények.  
Elmondta, a választópolgárok július 31. és augusztus 4. között egy névre szóló értesítést és egy ajánlószelvénytömböt kapnak, benne sárga, kék, rózsaszín és fehér cédulákkal. A településenként eltérő számú ajánlószelvényekkel a választók önkormányzati képviselőjelöltekre,  Budapesten főpolgármester-jelöltekre, illetve polgármesterjelöltekre és a megyei közgyűlés tagjaira adhatnak ajánlást.  
A települési jegyző a lakosságszám arányában határozza meg, hány ajánlószelvényt kell összegyűjteniük a jelölteknek. Az ajánlószelvények gyűjtésének végső határideje szeptember 8-a, addig lehet jelöltet állítani.  
Csak itthon lehet szavazni
Szavazni az országgyűlési választásoktól eltérően csak magyarországi lakóhelyen lehet. Ha a választópolgárnak a választás kitűzésének napján, tehát július 11-én már volt bejelentett tartózkodási helye, akkor igazolást kérhet, hogy ott adhassa le a szavazatát.  
Az OVI vezetője közölte azt is, hogy az őszi választások lebonyolítására július 10-én az Országgyűlés 4,34 milliárd forintot szavazott meg. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...