Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magas volt a részvételi arány a kisebbségi választáson

Létrehozva: 2007. március 4.
Módosítás: 2007. március 5.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az elektorok több mint nyolcvan százaléka leadta szavazatát a területi és az országos kisebbségi önkormányzati választáson vasárnap, az este nyolc órai részadatok alapján.

A választáson alig több, mint 10 ezer úgynevezett elektor vehetett részt, akik még az októberi helyi választásokat követően lettek települési kisebbségi képviselők.

Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint több mint 8 ezer elektor leadta szavazatát, a szám azonban még folyamatosan növekszik.

Szerdán állapítják meg az eredményeket

A voksokat hétfőn megyénként, illetve a fővárosban a területi választási bizottságok nyilvános ülésein számolják össze. Az előzetes tájékoztató adatok hétfőn lesznek megismerhetőek, az Országos Választási Bizottság pedig szerdán állapítja meg az eredményeket.

Az új törvény értelmében területi önkormányzatot az a kisebbség alakíthat, amelyik az adott megyében legalább 10 településen rendelkezik helyi önkormányzattal. Az országos önkormányzat létrehozásának feltétele, hogy az adott kisebbség az ország egész területén legalább négy helyi önkormányzattal rendelkezzen.

Jelenleg a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán magyarországi kisebbségnek van országos önkormányzata.

Ugrás vissza Ugrás vissza...