Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Munkaprogramjáról tárgyalt a kormány

Cikk:

A kabinet első olvasatban megtárgyalta a miniszterelnök Megegyezés című írásában múlt héten ismertetett munkaprogramot - mondta a kancelláriaminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. A földművelésügyi, a környezetvédelmi és az egészségügyi minisztert külön részprogramok elkészítésére kérték fel.

Kiss Péter arról beszélt, hogy a tárcavezetőknek jövő szerdáig van idejük, hogy a kormány számára bemutassák, mi a megoldáshoz vezető út az adott kérdésekben. Ezután fogja a kabinet ezt határidőkkel kiegészített, végleges dokumentummá formálni, amit majd a társadalmi párbeszéd különböző fórumain továbbcsiszolhatnak.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a tervezet előzményeiről azt mondta, nyáron több tanácskozáson tárgyalták, most pedig abban a fázisban vannak, hogy a kormányzat különböző szerveinek tételesen számokká, intézkedésekké és jogszabályokká kell alakítaniuk azt. Kiss Péter a programról úgy vélekedett, hogy annak egyszerre kell szólnia a növekedés, az egyensúly, a szociális rendszerek erősítéséről és a társadalmi szolidaritásról. A földművelésügyi, a környezetvédelmi és az egészségügyi minisztert külön részprogramok elkészítésére kérték fel.

A program elemei: államháztartás

Maga a munkaprogram 9 tartalmi fejezetből áll, ezek közül az első az államháztartással kapcsolatos követelményeket és a pénzügyminiszternek szóló feladatokat sorolja fel. Mint elhangzott, az állami újraelosztás mértékének a bruttó nemzeti össztermék 43-45 százaléka között kell lennie, az adócentralizáció mértékét pedig a 35-37 százalék közötti sávba kell irányítani.

Közteherviselés és gazdaságfejlesztés

A közteherviselés kapcsán a leghátrányosabb térségekben lévő új munkahelyeken a munkáltatót terhelő járulékokat hároméves időszakra nullára kell csökkenteni. A gazdaságfejlesztésről Kiss Péter azt mondta, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek kell kialakítania az ágazati szektoriális fejlesztési pilléreket, és javaslatot benyújtania a tőkeigényes mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására szolgáló kockázati tőkeprogram elindítására.

Oktatás, fogalkoztatás

Az oktatás kapcsán a kancelláriaminiszter több példát is említett. Ezek közé tartozik, hogy 2010-ig meg kell teremteni annak feltételeit, hogy valamennyi rászoruló hároméves gyerek óvodába járhasson, illetve minden középiskolában lehetőség legyen az angol nyelv tanulására. Kiss Péter kitért a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok bérpótlékának megteremtésére is. A foglalkoztatás fejezetéről azt mondta, hogy a szociális miniszternek javaslatot kell készítenie a nemzeti gyakornoki programra. A család- és gyermekvédelem területéről megemlítette a kis összegű, fedezet nélküli hitelek nyújtásának rendszerét. Kitért a 100, 95 és 90 éves nyugdíjasok jubileumi támogatásának megvalósítására is.

Egészségügy, közigazgatás

Az egészségügy kérdéseit Kiss Péter külön nem részletezte, de megemlítette a mentő-, illetve a kistérségi járóbetegrendszer fejlesztését. A közigazgatás kapcsán úgy fogalmazott, hogy 2012-ig meg kell valósítani az adminisztratív terhek fokozatos, de legalább 25 százalékos csökkentésének programját. Utolsóként említette a kistelepüléseken szolgálatot teljesítő rendőrségi állomány megerősítését.

Szülői kérésre kötelező lesz beadni a pneumococcus oltást

Ha a szülő kéri, októbertől minden két év alatti magyar gyermeknek kötelező beadni a pneumococcus elleni védőoltást, ami ingyenes lesz - mondta a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón. Daróczi Dávid hangsúlyozta: a kormány nem foglalt állást az oltás technológiai kérdéseiről, vagyis arról, melyik típusú oltást kell megkapniuk a gyerekeknek. A kormány arról is döntött, hogy az oltás beadásáért nem kérhet pénzt a háziorvos.

A pneumococcus baktérium felelős a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért. A baktériumnak több típusa van, néhány közülük súlyos, akár halálos betegséget is okozhat. A baktérium elleni oltás felvételét a nemzeti programokba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlotta, mert világszerte a vezető halálokok közé tartoznak a baktérium okozta megbetegedések. A WHO 2005-ös adatai szerint a világon 1,6 millió ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük mintegy egymillió gyermek vesztette életét.

A kormány arról is döntött, hogy a háziorvos nem kérhet pénzt a kismamáktól az anyatej leadása miatt szükséges szűrővizsgálatért. A tüdőszűrésért pedig - ha azt a páciens kéri, vagy ha a foglalkoztatás egészségügy keretei között történik - legfeljebb a mindenkori OEP-finanszírozás összegét lehet elkérni, ez most nagyjából ezer forint.

Csökkenteni kell a készpénzforgalmat

A szakértők valóban dolgoznak a gazdaság kifehérítését célzó intézkedéseken, ezekről a kormány is konzultált, de döntést egyelőre nem hozott a kabinet.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: ahhoz, hogy a kormány döntést hozhasson, további egyeztetésekre van szükség, amelyek néhány hétig még eltartanak.

Az eddigi elképzelések alapján az intézkedések várhatóan elsősorban a vállalkozásokat érintik majd: a kormány szerint csökkenteni kell a készpénzforgalmat, és elsősorban a banki átutalást, a kártyás fizetést, a csekket kell előtérbe helyezni, vagyis az olyan megoldásokat, amelyeknek nyomuk van.

A magánszemélyeket érintő várható változásokkal kapcsolatban Daróczi Dávid elképzelhetőnek nevezte, hogy a nagy értékű, luxus jellegű vásárlást, utazást nem lehet majd készpénzben kifizetni, de erről sem született egyelőre döntés.

A szóvivő cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kormány azt tervezi: köteleznék a vásárlókat a számlák megőrzésére. Éppen ellenkezőleg: a szakértők a vállalatok, cégek számlaadási kötelezettségének megerősítésén, pontosításának lehetőségein dolgoznak - közölte Daróczi Dávid.

Ugrás vissza Ugrás vissza...