Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tizenkétezerrel kevesebben dolgoznak a közszolgáltatásban

Cikk:

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a második Gyurcsány-kormány első száz napos tevékenységét értékelte. A kabinet ez alatt az idő alatt 19 törvényről, 71 kormányrendeletről és 98 kormányhatározatról döntött.
A hivatalba lépése óta eltelt 100 nap alatt a Gyurcsány-kormány 19 törvényről, 71 kormányrendeletről és 98 kormányhatározatról döntött - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter pénteken.  
Közigazgatás: tizenkétezerrel kevesebb munkatárs
Az állam a takarékoskodást önmagán kezdte meg, ennek jegyében a minisztériumok számát 14-ről 11-re csökkentették, kétezerrel csökkent a tárcáknál dolgozók száma, és a 800 költségvetési szerv egynegyedét átalakították. Így mintegy 12 ezerrel csökken a közszolgáltatásban dolgozók száma. Ötven százalékkal kevesebb felső vezető, államtitkár, főosztályvezető dolgozik, s 20 százalékkal csökken az államhoz kapcsolódó alapítvány, közalapítvány, közhasznú társaságok száma. Az elbocsátottakat a kormány nem hagyja magára, képzési támogatással, kedvezményes hitelkonstrukcióval, korengedményes nyugdíjjal segíti. Kiépítették a "gondoskodó elbocsátások keretét" - mondta Kiss Péter.  
Oktatás: heti két órával emelkedik a kötelező óraszám
A kormány első olvasatban elfogadta az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, amelyet a vidékfejlesztési tervvel együtt várhatóan a hónap végén nyújtanak be az uniónak. A jövő évtől 2013-ig több mint 8 ezer milliárd forint uniós fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére. Az oktatás területén meghozott intézkedésekről szólva kitért a hallgatói juttatások rendszerének átalakítására, a felsőoktatási kerekasztal létrehozására. A kormány a 2007-es tanévtől bevezeti a fejlesztési részhozzájárulást, amely teljes egészében az intézményeknél marad. A közoktatásban heti átlag két órával emelkedik a pedagógusok kötelező óraszáma, s elindítják a Parneriskola programot, amelynek keretében az iskola fenntartási, adminisztratív feladatokat egy központi intézménybe vonják össze.  
Egészségügy: vizitdíj és kórházi napidíj
Az egészségügyben döntés született a közgyógyellátás rendszerének átalakításáról, július 1-től az orvosok új, EU-konform vényeket használnak. A kormány döntött a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. Az így befolyó hozzájárulások teljes összege a háziorvosnál és az intézményeknél marad, hogy azt fejlesztésre, bérköltségekre fordíthassák. A nyugdíjrendszert érintő kérdésekről szólva kiemelte hangsúlyozta az új, komplex rehabilitációs rendszer kialakítását a rokkantnyugdíjasok számára. Átalakulnak továbbá a nyugdíj-megállapítás szabályai, szigorodnak az előrehozott nyugdíj szabályai.
Ugrás vissza Ugrás vissza...