Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén nőnek a kisebbségi célú támogatások

Cikk:

Csekély mértékben nőnek idén a kisebbségi támogatások - mondta éves meghallgatásán Kiss Péter kancelláriaminiszter kedden az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága előtt.

A kisebbségek parlamenti képviseletéről, a kisebbségi önkormányzatok támogatásáról, a csángó magyarok segítéséről, valamint az ügyfélkapuról kérdezték többi között a képviselők Kiss Péter kancelláriaminisztert az éves meghallgatásán az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottságában kedden. A kancelláriaminiszter kiemelte, hogy az idei költségvetésben, ha kis mértékben is, de nőnek a kisebbségi célú támogatások.

Kiss Péter a bevezetőjében arról beszélt, hogy bevált a kisebbségek jogairól szóló törvényi szabályozás, amely tavaly volt 15 éves. 2008-ban bevezették a kisebbségi önkormányzatok feladatarányos támogatását, s a működő szervezetek 80 százaléka nyújtott be érvényes igénylést. Pályázatot hirdettek továbbá a kisebbségi intézmények kisebbségi fenntartásba történő átvételére. Az idén e célra 195 millió forint áll rendelkezésre. A miniszter elmondta, hogy a 2009-es költségvetésben, ha kis mértékben is, de nőnek a kisebbségi célú támogatások.

A bizottsági ülésen elhangzott: várhatóan március első hetében kerül sor a szlovák emberi jogi bizottsággal való együttes ülésre Pozsonyban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...