Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magas állami kitüntetést kapott Lady Valerie Solti

Cikk:

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vette át Lady Valerie Solti Orbán Viktor miniszterelnöktől szombaton a Parlament Munkácsy-termében. Lady Valerie Solti néhai férje, Solti György világhírű karmester szellemi hagyatékának ápolásáért, a magyar kultúra és a magyar tehetségek támogatásáért kapta az elismerést.

Születésének 100. évfordulója alkalmából az UNESCO a huszadik század második felének egyik legnagyobb karmestere emlékének szenteli ezt az évet. Az évforduló jó alkalom arra, hogy Solti György özvegyének kifejezzük az egész nemzet háláját és nagyrabecsülését azért az áldozatos munkáért, amelyet Solti örökségének gondozásáért végez - mutatott rá méltatásában Orbán Viktor miniszterelnök.

Solti György élete és munkássága a magyar kultúra értékeit öregbítette a nagyvilágban. A huszadik század nagy igazságtalansága, hogy miközben munkája minden percével a hazájának szerzett elismerést, életének nagy részét mégis szülőföldjétől távol kellett töltenie. Hamvait hazahozták, síremlékén csak annyit áll: "Hazatért" - hangsúlyozta a kormányfő a kitüntetés átadásakor.

Lady Valerie Solti köszönőbeszédében úgy vélte, a megtisztelő elismerés nem csupán őt illeti, hanem a férje géniuszát. "Úgy gondolom, ez az ország az én életemet is gazdagabbá tette, nagyon örülök, hogy eljöhettem ide a barátaimmal együtt. Köszönöm, hogy Magyarország ennyit adott nekem, a gyerekeimnek és az unokáimnak."

A kitüntetés átadásánál a magyar művészek, például Szabó István filmrendező, Ránki Dezső, Klukon Edit és Vásáry Tamás zongoraművész, Rost Andrea és Marton Éva, valamint Sebestyén Márta mellett Jeremy Irons brit színész is gratulált, és köszöntötték Lady Valerie Soltit azok a barátok, a Solti Alapítvány támogatói, akik Budapestre elkísérték.

Ugrás vissza Ugrás vissza...