Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kánikula kommandó: 2,24 milliárd forint bírság

Cikk:

A Kánikula kommandó fogyasztóvédelmi program keretében több mint 53 ezer ellenőrzést végeztek a hatóságok szakemberei, mintegy 16 ezer esetben összesen 2,24 milliárd forint bírságot szabtak ki - mondta Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos.

A június 30. és augusztus 25. közötti összehangolt ellenőrzések során a pénzbírságon kívül a hatóságok átmeneti időre 384 üzletet bezártak, mintegy 1500 esetben felfüggesztő határozatot hoztak. További 702 esetben eltiltással, 351 esetben kötelezéssel szüntették meg a szabálytalanságot.

Az akció során 33 millió forint értékben foglaltak le ruhát, cipőt, adathordozót, gépjárművet, jövedéki terméket. Kifogást emeltek 180 tonna élelmiszer árusításával kapcsolatban, ezek egy részét kivonták a forgalomból.

Az autóbontókat is ellenőrzik

A jövőben az autóalkatrész-kereskedelem, az autóbontók, a színesfém-kereskedelem ellenőrzésére fektetnek hangsúlyt.

A korábbi akciókhoz képest csökkent a nyugtát nem adók aránya, ugyanakkor a foglalkoztatási szabályok ellenőrzése során romlást tapasztaltak.

A strandokon a medencék és a természetes fürdőhelyek ellenőrzése során a vizek minősége megfelelő volt. A vasúti pályaudvarokon a tisztasággal nem voltak gondok, de a szociális helyiségek kívánnivalót hagytak maguk után. Nem találtak kirívó szabálytalanságot a gyermekétkeztetés során, a sportlétesítmények közegészségügyi szempontból megfelelő feltételekkel rendelkeztek.

Gyakran feketén foglalkoztatnak

Az akcióban 6585 munkaügyi ellenőrzést hajtottak végre, 5211-nél volt szabálytalanság, ez az ellenőrzött munkáltatók 79 százaléka. A leggyakoribb jogsértés a feketefoglalkoztatás volt.

A korábbi 20 százalékról 12 százalékra csökkent a próbavásárlások során a megkárosítások aránya. Ugyanakkor a nyári ellenőrzés során 10 esetben gyanús strandcikket találtak, amelyből 8 volt veszélyes termék.

Süth Miklós főállatorvos úgy ítélte meg, hogy van eredménye a hatóságok összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzésének. Szerinte továbbra is a megelőzésre és a tudatosításra kell a hangsúlyt helyezni, ennek keretében fórumot tartottak a hatóság, a vállalkozók és a fogyasztók részvételével.

Ugrás vissza Ugrás vissza...