Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több kormányzati támogatást igényelnek a kis- és középvállalkozások

Létrehozva: 2003. szeptember 10.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hétfőn kezdődött és szerdán ért véget az OECD, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által szervezett konferencia a kis- és középvállalkozások globális gazdaságban betöltött szerepéről. A szakmai tanácskozás tapasztalatait szerdán értékelte Gaál Gyula, a gazdásági tárca politikai államtitkára és Herwig Schlögl, a nemzetközi szervezet helyettes főtitkára.

A kis- és középvállalkozások kiemelkedő szerepet játszanak nemcsak az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagállamainak, hanem a harmadik világ országainak gazdasági növekedésében és munkahelyteremtésében - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Gaál Gyula . A GKM államtitkára szerint az esemény súlyát jelzi, hogy a konferencián mintegy százötvenen, a harminc OECD-tagország mellett további 14 állam és 12 nemzetközi szervezet képviselői vettek részt.

Az OECD meggyőződése: kormányzati segítséget kell nyújtani a lendületesen fejlődő kis- és középvállalkozásoknak, hogy meglévő versenyhátrányukat leküzdjék - hangsúlyozta Herwig Schlögl . A mostani tanácskozáson elsősorban azzal foglalkoztak, hogyan juthatnak a kis- és középvállalkozások (kkv) könnyebben és a mostaninál olcsóbban hitelekhez, valamint azzal, hogy miként növelhető bennük a nők szerepe, aktivitása.

Több mint nyolcszázezer kkv hazánkban

Hazánkban a kis- és középvállalkozások szerepe dinamikusan nőtt a rendszerváltozás óta eltelt 13 esztendőben. Jelenleg mintegy 840 ezer ilyen vállalkozás működik, ezek részben átvették a korábbi nagyvállalatok feladatait és szerepét, emellett ezekben helyezkedett el a korábbi nagyvállalati alkalmazottak kétharmada - húzta alá Gaál Gyula.

Az államtitkár kijelentette: a magyar állam a Széchenyi-terv vállalkozás-fejlesztési programjával átfogó támogatást nyújt a kis- és középvállalkozásoknak. Adókedvezményekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal segítik a beruházásokat, emellett kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciókkal segítik a kkv-ket. A mostani rendszer természetesen nem végleges, a tanácskozás tapasztalatait kiértékelve talán új elemekkel bővülhet a hazai támogatási rendszer - válaszolta a Magyarorszag.hu kérdésére Gaál Gyula.

Támogatás a versenyképességért

A párizsi székhelyű szervezet tagállamainak kkv-kért felelős miniszterei egy 2000-ben rendezett bolognai tanácskozáson fogadták el a Bolognai Chartát. A dokumentum hatására beindult úgynevezett bolognai folyamat során az államok vezetői nagyobb hangsúlyt fektetnek a kis- és középvállalkozások kormányzati támogatására, hogy azok versenyképessége javuljon, hogy megfelelően helyt állhassanak a globalizáció miatt élesedő versenyben.

Arról, hogy a charta milyen változásokat eredményezett, illetve milyen további ajánlásokat kell a szervezetnek megfogalmaznia, a jövő júniusi isztambuli konferencián tárgyalnak majd. Annak az előkészítését szolgálta a mostani budapesti rendezvény, amely több ajánlást is megfogalmazott. Így egyebek mellett szorgalmazták az adminisztratív terhek csökkentését, a vállalkozói kultúra fejlődését segítő oktatásokat, továbbá a nemzetközi piacon való megjelenés támogatását, mondta Apatini Kornélné , a gazdasági tárca helyettes államtitkára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...