Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A vállalkozóknak tanulniuk kell a pályázást

Létrehozva: 2003. szeptember 22.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A hazai kis- és középvállalkozások kisebbek és tőkeszegényebbek, ugyanakkor rugalmasabbak, mint európai uniós társaik - mondta Apatini Kornélné, a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára egy hétfői tanácskozáson.

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) az EU-ban működő hasonló méretű cégeknél kisebbek: azok átlagosan hat, a magyarok csak négy embert foglalkoztatnak. Ezenkívül nagyságrendekkel kisebb a hazai kkv-k rendelkezésére álló fejlesztési tőke, és emiatt nagyfokú a technológiai lemaradásuk is - mondta Apatini Kornélné , a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára (a tárca a honlapján is kiemelt figyelmet szentel a kkv-knak, a nekik szóló információk itt találhatók).

A magyar vállalkozók rugalmasabbak

A hazai kis cégek bizonyos szempontok alapján ugyanakkor jobb pozícióban vannak, mint az EU-s kkv-k - figyelmeztetett a helyettes államtitkár. Így rugalmasabbak, könnyebben tudnak alkalmazkodni, mint az uniós cégek, valamint rendszerint nem egy, hanem több lábon álló vállalkozások.

A kormányzat a vállalkozások EU-felkészülését elsősorban a versenyképesség fokozásával és a tudásbővítés támogatásával segíti elő - mondta Apatini Kornélné. A helyettes államtitkár, aki előadásában részletesen szólt a GKM vállalkozásfejlesztési pályázatairól , egyebek mellett a négylépcsős hitelkonstrukcióról és a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Programról (SZVP), felhívta a figyelmet arra: nagyon sok pályázatra - nagyjából minden harmadikra - formai hibák miatt nem adhat támogatást a minisztérium. Holott gyakran csak egy aláírás vagy egy cégbírósági okirat hiányzik.

Az EU-pályázatok is ilyenek lesznek

Mindez azért lehet különösen aggasztó a vállalkozók számára, mert a GKM idei pályázatait már úgy írták ki, hogy azoknak a feltételei (témái, szabályai) nagyjából megegyeztek a jövő évben várható EU-s pályázatokéval - mondta Apatini Kornélné. A helyettes államtitkár leszögezte: a pályázatok többségét a jövő évtől is magyar nyelven és Budapestre kell beadni, csak elenyésző lesz azoknak a forrásoknak az aránya, amelyeket közvetlenül Brüsszelből kell megpályázni.

Biztosnak látszik, hogy az EU-pályázatokat egyebek között az alábbi, az idei SZVP-alprogramokból már ismert célokra fogják kiírni: technológiafejlesztés , hálózatépítés , üzleti tanácsadói szolgáltatások igénybevételét lehetővé tevő támogatások, korszerű vállalatirányítási rendszerek bevezetésének támogatása. Apatini Kornélné arra is felhívta a figyelmet, hogy a GKM-ben egy multiplikátor-képzési program elindítását tervezik. Ezzel a kamarákat és egyéb vállalkozói érdekképviseleteket, valamint a megyei vállalkozásfejlesztési alapítványokat tennék alkalmassá arra, hogy a vállalkozókat pályázati információkkal ellásák, pályázatírásukat segítsék.

Ugrás vissza Ugrás vissza...