Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Április végén megkezdődik a GKM-es pályázatok elbírálása

Létrehozva: 2004. április 6.
Módosítás: 2004. április 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Ebben az évben akár 15 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás kaphat támogatást a gazdasági minisztérium gazdaságélénkítő programjaiból, ami 140-150 milliárd forintnyi beruházást generálhat. A tárca helyettes államtitkára közölte: a pályázatok kiértékelése e hónap végén kezdődik.

A tavalyinál egy-két ezerrel több, várhatóan 14-15 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) kaphat támogatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) idei pályázataiból és hiteltámogatott pénzügyi konstrukcióiból - mondta Pongorné Csákvári Marianna . Az ezek által generált és segített 140-150 milliárd forintnyi fejlesztés körülbelül tízmilliárddal haladja meg a tavalyit

.

A legtöbben technológiai fejlesztésekre pályáznak

Az elmúlt évben valamivel több, mint 13 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás kapott támogatást. A pályázatok és az államilag támogatott hitelkonstrukciók segítségével az elmúlt évben elkezdett fejlesztések összértéke a GKM számításai szerint meghaladja a 130 milliárd forintot. A Széchenyi vállalkozásfejlesztési program keretében 12 pályázatot hirdettek meg, 4509 nyertes pályázó összesen 11,7 milliárd forintnyi támogatást kapott.

Az idén a Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó Gazdasági versenyképesség operatív programjának (GVOP) keretében a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak öt pályázatot hirdettek meg. Február 16-a óta múlt hét péntekig 764 pályázatot adtak be, több mint hétmilliárd forintnyi támogatást igényelve. Ezeket a beadott pályázatokat a GKM szakemberei folyamatosan dolgozzák fel, a bírálóbizottságok először várhatóan április végén ülnek össze.

A minisztérium javítaná a Széchenyi-kártya feltételeit

A GKM támogatási rendszerében a pályázatok mellett változatlanul jelen vannak a támogatott hitelkonstrukciók . A négylépcsős hitelprogramon belül egyre nagyobb az érdeklődés a Széchenyi-kártya iránt. Ezért a GKM azt kezdeményezi , hogy a kormány terjessze ki a kamattámogatást 2007-ig, valamint azt, hogy a felvehető hitel összege a jelenlegi ötmillió forintról tízmillióra emelkedjen.

A midihitel keretében eddig 48 hitelkérelem érkezett a pénzintézetekhez mintegy 300 millió forint hitel igénylésére. Ebből 23 hitelszerződést kötöttek, 140 millió forint midihitel folyósítására. A Lánchíd faktoring program keretében eddig 200 ügyletet bonyolítottak le, és mintegy 260 millió forint támogatást adtak hozzá.

A tárcánál folytatódik a vállalkozások európai uniós felkészítése is. A minisztérium "Az EU házhoz jön" programja keretében 154 kistérségbe 22 ezer vállalkozáshoz jutottak el. Noha az előadássorozat ünnepélyes záró rendezvényét már megtartották , a területfejlesztési törvény módosításával létrejött 14 új kistérségben még ezután szervezik meg a vállalkozói fórumokat.

Folytatódik a pályázatírásban segítséget nyújtók képzése, a multiplikátorprogram is. Az első fázisban végzettek hamarosan megkapják oklevelüket - mondta Pongorné Csákvári Marianna, hozzátéve: a nagy érdeklődésre való tekintettel a képzést ősszel és a jövő év első felében ismét elindítják.

Ugrás vissza Ugrás vissza...