Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kkv-k szeptember 9-ig pályázhatnak az EU öko-innovációs forrásaira

Cikk:

A kis- és középvállalkozások (kkv) szeptember 9-ig adhatják be pályázatukat az Európai Unió öko-innovációs kiírására - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az Európai Bizottság 35 millió eurós összértékű (10 milliárd forint) öko-innovációs pályázatot indított el, amelynek célja üzleti lehetőségekké változtatni a környezetvédelmi kihívásokat - hangsúlyozta Olajos Péter energia és klímapolitikai helyettes államtitkára, buzdítva a hazai vállalkozásokat a pályázaton való részvételre. A kiválasztott projektek költségvetésük 50 százalékáig támogathatók. Az EU Versenyképességi és Innovációs Programja (Competitiveness and Innovation Programme - CIP) támogatja az öko-innovációt, ezáltal jelentősen hozzájárul a környezetvédelmi technológiák európai akciótervének (Environmental Technologies Action Plan - ETAP) megvalósulásához.

Magyarországról még nem érkezett nyertes pályázat
 
A 2008 és 2013 között a CIP programmal megvalósuló öko-innovációs fejlesztések teljes költségvetése 200 millió euró (mintegy 57 milliárd forint). A program sikerességét mutatja, hogy 2008-hoz képest 2009-ben 50 százalékkal növekedett a pályázati kedv, 32 országból 614 szervezet pályázott. Spanyolország, Olaszország és Németország nyújtotta be a legtöbb javaslatot, de új belépők is megjelentek Izlandból, Szerbiából és Albániából. Magyarországról eddig még nem érkezett nyertes pályázat, pedig a kiírás által támogatott fejlesztésekben jelentős piacélénkítés és munkahelyteremtési lehetőség származhat - írja közleményében az NGM.
 
A programban az Európai Unió mintegy 60 millió euró támogatásával 2010 nyarán közel 100 projekt fut. A támogatási források mellett a kiválasztott belépők nagyjából ugyanekkora összeget mobilizálnak a privát szektor és azon közintézmények tőkéjéből, amelyek részei voltak az adott projekt-konzorciumnak.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...