Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötezer álláshely létrehozását segítő kkv-pályázat

Cikk:

Lezárult a mikro-, kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtő beruházásait támogató pályázat, amelynek 10 milliárd forintos keretére 10,4 milliárd forint támogatási igény érkezett, a támogatásból 5.500 új állás jöhet létre - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán.

A nyertes pályázóknak legalább 8.000 munkahely megtartásában, és 5.500 új állás létrehozásában segít a támogatás. A pályázatok elbírálása folyamatban van, végleges döntést a nyertesekről a jövő héten hoz a nemzetgazdasági miniszter - közölte Czomba Sándor. A legtöbb pályázat Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett.

Az elnyert pénzekből eszköz- és gépbeszerzést támogatnak, abból bér- és járulék nem finanszírozható. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy növelik meglévő statisztikai állományi létszámukat, és a megnövelt létszámot legalább két évig fenntartják, valamint a pályázati pénzből beszerzett gépeket, berendezéseket legalább három évig megtartják. A maximális támogatás munkavállalónként 2,4 millió forint lehet.

A legtöbb, 112 pályázat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, de 94-en adtak be kérelmet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is. A legmagasabb, 2,1 milliárd forintos támogatási igény ugyancsak a szabolcsi vállalkozásoktól érkezett, a második legnagyobb igénnyel - 1,3 milliárd forint összegben - pedig a Csongrád megyei cégek jelentkeztek. Nógrád megyéből összesen 796 millió, míg Borsodból 777 millió forint támogatásra pályáztak a kkv-k. A legkevesebb vállalkozás - és ennek megfelelően a legalacsonyabb támogatási igény - Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, és Veszprém megyéből érkezett.

A pályázók 70 százaléka olyan mikro- és kisvállalkozás, amely 2-5 munkavállalóval tervezi növelni létszámát. Hat olyan vállalkozás is megjelent a pályázók között, amely 100 millió forint feletti támogatást igényelt. A pályázatnak fontos célja volt, hogy regisztrált álláskeresőket juttassanak álláshoz, ennek megfelelően a támogatásból létrejövő összes új állás több mint felét várhatóan ők töltik be, de bőven 400 felett lesz a roma foglalkoztatottak száma is - jelezte az államtitkár. Czomba Sándor emlékezetett arra, hogy 2010-ben 2 milliárd, 2011-ben 5 milliárd, 2012-ben pedig 10 milliárd forint volt a pályázati kerete a munkahelyteremtést támogató kiírásnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...