Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Parlament megszavazta a klímacsomagot

Cikk:

Szerdán az Európai Parlament megszavazta az éghajlatváltozás elleni EU-jogszabályokat. A szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentését a 2005-ös évhez viszonyítják, cserébe az árverésen megvásárolandó kibocsátási kvóták 12 százalékát újraosztják a döntés miatt hátrányba került kelet-európai országok között.

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta az éghajlatváltozás elleni EU-jogszabályokat. Az EU-csúcson született döntés szerint a széndioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentésének viszonyítási éve 2005 lesz. Ezt az EU keleti tagországai - legfőképpen a magyarok - sérelmezték, mondván: ez a rendszer nem veszi figyelembe, hogy 1990 óta jelentősen csökkent a kibocsátás ezekben az államokban. A csúcs résztvevői végül úgy döntöttek, hogy kompenzációként az árverésen megvásárolandó kibocsátási kvóták 12 százalékát újraosztják ezen érintett tagországok között.

A klímacsomag főbb pontjait az EU múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján fogadták el a tagállamok állam-, illetve kormányfői. Ebben célul tűzik ki 2020-ig a károsgáz-kibocsátás 20 százalékos csökkentését, az energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részarányának 20 százalékra emelését, valamint az energiahatékonyság 20 százalékos javítását.

Az Európai Parlament korábban már folytatott plenáris vitát a kérdésről, és időközben a tagállamokat képviselő Tanács, valamint az EP tárgyalódelegációi is megállapodásra jutottak a főbb kérdésekben. A megújuló energiaforrások tekintetében a képviselők kiemelten kívánják ösztönözni a "második generációs" - hulladékból vagy biomasszából, vagyis az élelmiszer-termeléssel nem versengő módon előállított - bioüzemanyag felhasználását.
Ugrás vissza Ugrás vissza...