Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Bizakodó hangulatban kezdődött koppenhágai klímacsúcs

Cikk:

Elkezdődött hétfőn Koppenhágában a 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia. A világszervezet eddigi legnagyobb szabású tanácskozásának célja az üvegházgázok kibocsátásának csökkentését szabályozó Kiotói jegyzőkönyv felváltása egy új megállapodással.

A 2012-ben lejáró nemzetközi jogi dokumentum helyére lépő új egyezmény kidolgozására a 192 ENSZ-tagállamból csaknem kétezer küldött érkezett a dán fővárosba, ahová többezer tüntető is érkezett, hogy határozott klímavédelmi intézkedéseket követeljen a döntéshozóktól. A nyitó napon 45 ország összesen 56 napilapja közös vezércikkben szólította fel a klímaváltozás elleni küzdelemre a világ vezetőit, 226 környezetvédő szervezet pedig ugyancsak a tanácskozás startjához időzítve tízmillió aláírást gyűjtött össze egy online petícióhoz, amely bátor fellépést és egy "igazságos, átfogó és kötelező érvényű" szerződés kidolgozását kéri a küldöttektől.

Bizakodó hangulat, erős nemzetközi részvétel

A konferencia bizakodó hangulatban vette kezdetét, miután a csúcsot megelőző napokban az Egyesült Államok, Kína, India, majd vasárnap - a jelentős kibocsátók közül utolsóként - a Dél-afrikai Köztársaság is letette az asztalra javaslatát az üvegházgázok kibocsátásának mérséklésére.

Már 110 állam- és kormányfő jelezte részvételét a tanácskozáson, ez a házigazda Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök szerint azt jelenti, hogy példa nélküli politikai támogatást kaphatnak a klímavédelmi erőfeszítések. Connie Hedegaard dán miniszter, az EU klímaügyi biztos-jelöltje azt mondta: megegyezés kulcsa, hogy megtalálják a formáját a szegény országok anyagi támogatásának a klímaváltozás elleni harcban.

Kétmilliárd tonna szén-dioxidról egyezkednek

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) vezetője, Achim Steiner szerint a klímacsúcs előtt bejelentett nemzeti vállalások alig maradnak el a minimálisan szükséges szinttől. AZ UNEP a konferencia alkalmából hozta nyilvánosságra tanulmányát, amely szerint klímaváltozás legrosszabb következményei elkerülhetők, ha a globális szén-dioxid-kibocsátás 2020-ban nem haladja meg az évi 44 milliárd tonnát. Az eddig tett vállalások felső határával számolva a jelentés szerint a jelenlegi 47 milliárdról 2020-ra 46 milliárd tonnára csökkenthető a kibocsátás, így a tárgyalások során már "csak" 2 milliárd tonnás differenciát kell áthidalni. 

Angela Merkel német kancellár hétfői üzenetében hangsúlyozta: létfontosságú, hogy a konferencia sikeres legyen, a jogilag kötelező érvényű, konkrét nemzetközi célokat tartalmazó megállapodásokat pedig a jövő év első felében mindenképp meg kell kötni. Az Európai Unió ugyanakkor nem egységes az ügyben: egyes tagországok már most felemelnék az uniós vállalást 20-ról 30 százalékos kibocsátás-csökkentésre, más tagállamoknak fenntartásaik vannak a kérdésben, többen pedig ellenzik azt.

A klímaváltozás hatásai

A klímaváltozás következményeit ecsetelte a konferencián Radzsendra Pacsauri. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetője szerint a globális üvegházgáz-kibocsátásnak legkésőbb 2015 előtt el kell érnie a csúcsát ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne lépje át a 2-2,4 Celsius fokos mértéket. A felmelegedés 2-2,4 fokos sávban tartásához szükséges kibocsátás-csökkentés 2030-ig nem járna több költséggel, mint a globális GDP 3 százaléka. Még a 2 fokos határ betartása esetén is 0,4-1,4 méter közötti tengerszint-emelkedés valószínűsíthető az évszázad végéig - mondta az IPCC vezetője.

Ugrás vissza Ugrás vissza...