Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Koppenhága: lendületet vett a klímakonferencia

Cikk:

Ismét lendületet vett a koppenhágai klímakonferencia, miután a delegációk csütörtökön délben úgy döntöttek, új munkacsoportokban folytatják a tárgyalásokat, az Egyesült Államok pedig egy 100 milliárd dolláros klímavédelmi alap felállítására tett javaslatot.

A reggeli sajtóhírek még arról szóltak, hogy a dán kormány már nem lát esélyt egy átfogó éghajlatvédelmi megállapodás elérésére, és most már csak arra törekszik, hogy a felek tető alá hozzanak egy zárónyilatkozatot. Yvo de Boer az ENSZ éghajlatváltozási ügyekért felelős vezető tisztségviselője ugyanakkor kora délután arról számolt be, hogy a konferencia új lendületet vett, amikor a delegációk két munkacsoportot alakítottak. Az egyik a Kiotói Jegyzőkönyv alapján dolgozik egy megállapodás-tervezet szövegezésén, a másik pedig egy olyan egyezmény összeállítására törekszik, amely az Egyesült Államokra és a fejlődő országokra vonatkozik.

Négy kulcskérdés még nyitott maradt

Nincs egyetértés a fejlődő országoknak biztosítandó klímavédelmi támogatás mértékéről, nem állapodtak meg a konferencián arról, hogy az ipari államok milyen mértékben fogják vissza üvegházgáz-kibocsátásukat, továbbá nem világos, hogy miként kellene monitorozni, nyilván tartani a fejlődő országokban a kibocsátás alakulását, végül abban sincs konszenzus, hogy milyen jogi formába foglalják mindazt, amiben sikerül megállapodni.

Csütörtök délután ismét lendületet vettek a tárgyalások. Az elmozduláshoz a holtpontról az is hozzájárult, hogy Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere bejelentette: országa hajlandó hozzájárulni egy hosszú távú alaphoz, amely évi 100 milliárd dollárral támogatná a fejlődő államok klímavédelmi törekvéseit. Hillary Clinton nem részletezte, hogy az USA mekkora összeggel kíván hozzájárulni a javasolt alaphoz, mint ahogy arról sem mondott semmi konkrétumot, hogy a 2010 és 2012 közötti időszakra vonatkozó, fejlődőknek nyújtandó gyorstámogatásba mennyit adnának bele.

Ez utóbbihoz Japán három év alatt összesen 15 milliárd dollárral járulna hozzá - jelentették be a szigetország tárgyalói szerdán késő este. A japán ajánlat igen nagyvonalú: jóval meghaladja mind a korábban valószínűsített 10 milliárdos összeget, mind a Európai Unió által múlt pénteken bejelentett mintegy 10,5 milliárd dolláros ajánlatot. Így összesen már több mint 25 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett az alapba, miközben az ENSZ becslése szerint összesen 30-36 milliárd dollárra lenne szükség.

Ugrás vissza Ugrás vissza...