Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Klímacsúcs: jóváhagyásra vár a megállapodás tervezete

Cikk:

Szombat éjszaka az ENSZ-tagállamok ülésén számos ország jelezte, hogy jelen formájában nem támogatja azt a megállapodás-tervezetet, amit péntek este fogadtak az amerikai, a brazil és a dél-afrikai elnök, valamint a kínai és az indiai miniszterelnök megbeszélésén. A jogilag nem kötelező érvényű tervezet a plenáris ülés jóváhagyására vár.

A koppenhágai ENSZ-klímakonferencia plenáris ülésének jóváhagyására vár az a megállapodás-tervezet, amelyet pénteken késő este fogadtak el az amerikai, a brazil és a dél-afrikai elnök, valamint a kínai és az indiai miniszterelnök megbeszélésén. Egész éjszaka folytak az egyeztetések, és szombat hajnalban még folyt a vita a 193 ENSZ-tagállam képviselőjének ülésén, ahol számos ország delegációja jelezte, hogy jelen formájában nem hagyja jóvá a dokumentumot.

Barack Obama pénteken késő este jelentette be, hogy sikerült "jelentős és példa nélküli" áttörést elérni a koppenhágai ENSZ-klímakonferencián. A jogilag nem kötelező érvényű megállapodás-tervezet tartalmáról nem közölt részleteket, de diplomáciai források szerint a szöveg nem határozna meg kibocsátás-csökkentési konkrétumokat az országok számára, hanem a konkrét számokról 2010 januárjáig kellene nyilatkoznia az egyes államoknak.

Harminc milliárd dollárt ajánlottak a fejlődő országoknak

A dokumentum 2 Celsius-fokban maximálná a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti szinthez képest, és tartalmazná azt is, hogy 2020-tól évente 100 milliárd dollárral támogatnák a fejlődő országok klímavédelmi erőfeszítéseit. Ezenkívül a fejlődő országok összesen 30 milliárd dollár értékű támogatást kapnának 2010-2012 között az iparosodott államoktól. A hírek szerint a megállapodás ugyancsak tartalmazná a klímavédelmi programok ellenőrzését.

Az ötoldalú megállapodást a pénteki "minicsúcstalálkozón" részt vevő 25 ország vezetője is elfogadta, köztük José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Nicolas Sarkozy francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Gordon Brown brit kormányfő.

A szombat hajnalban kezdődött plenáris ülésen éles bírálatok érték az Egyesült Államok és négy fejlődő ország előző este elfogadott megállapodás-tervzetét: Venezuela, Bolívia, Nicaragua és Kuba tiltakozott az ellen, hogy az ENSZ tagállamoknak "fentről diktálják" a zárt ajtók mögött kidolgozott megállapodást. A kis szigetországok szövetsége (AOSIS) már jelezte, hogy nem fogadja el a dokumentumot, mert az 1,5 helyett 2 Celsius-fokos maximumot tartalmaz, a 2010-2012 közötti időszakra felajánlott 30 milliárd dollárt pedig keveslik.

Jövőre Németországban és Mexikóban folytatják

Fredrik Reinfeldt az EU soros elnökségét betöltő Svédország kormányfője szerint a tervezet nem jelent megoldást az éghajlatot fenyegető veszélyekre, de jó alapot nyújt a későbbi építkezéshez. Aggasztó, hogy nem sikerült kötelező érvényű dokumentumról megegyezni, a megállapodás azonban több a semminél - mondta José Manuel Barroso. Barack Obama amerikai elnök szerint még hosszú idő, mire a jogilag kötelező érvényű szerződés létrejöhet.

Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette, hogy májusban Bonnban tartanak újabb klímatárgyalásokat annak érdekében, hogy előkészítsék a 2010 végére, Mexikóba tervezett következő nemzetközi klímakonferenciát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...