Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyezménnyel zárult a koppenhágai klímacsúcs

Cikk:

Koppenhágai Egyezmény nevén egy két és fél oldalas politikai nyilatkozat tudomásul vételével zárult a 193 ország részvételével rendezett klímacsúcs. A résztvevő országok vezetői jó kiindulási alapnak, a környezetvédő szervezetek azonban kudarcnak tartják a konferenciát lezáró nyilatkozatot.

Jogi kötőerőt nélkülöző, kevés konkrétumot tartalmazó zárónyilatkozat "tudomásul vételével" ért véget szombaton a koppenhágai ENSZ-klímakonferencia. A 193 delegáció egy új nemzetközi szerződés elfogadása helyett mindössze "tudomásul vett" egy Koppenhágai Egyezmény címet viselő, két és fél oldalas politikai nyilatkozatot.
 
A tudomásul vétel gyakorlatilag azt jelenti, hogy az államok szabadon eldönthetik, hogy aláírják-e az egyezményt - magyarázta Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi főfelelőse. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt emelte ki, hogy a zárónyilatkozat tudomásul vétele is elegendő ahhoz, hogy azonnali gyakorlati hatása legyen. Ezt a nézetet szakértők is osztották.

A Koppenhágai Egyezmény konkrét összeget irányoz elő a fejlődő országoknak nyújtandó rövid távú - 2010 és 2012 közötti -, valamint hosszú távú - 2020 utáni - klímavédelmi támogatásra vonatkozóan. A fejlett országok előbbire három év alatt összesen 30 milliárd dollárt, utóbbira évente 100 milliárd dollárt szánnának. A záródokumentumban szerepel a globális felmelegedés 2 Celsius fokban való maximálásának célkitűzése is.

Nincsenek pontos számok a kibocsátás csökkentéséről

Az egyezmény legfőbb hiányossága, hogy nem tartalmaz számszerű kibocsátás-csökkentési célokat. Az egyezményt aláírók ugyanakkor kötelezettséget vállalnak arra, hogy 2010. január 31-ig meghatározzák ezeket a célokat, s hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalások teljesítését és az iparosodott államok támogatásainak felhasználását átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszik.

Bajnai Gordon miniszterelnök úgy vélte: bár nem hozta meg a várt eredményt, a koppenhágai klímacsúcs mégis fontos állomás volt a klímaváltozás elleni küzdelemben. "Csalódtunk, mert Magyarország és az Európai Unió egy ambiciózus, átfogó, jogilag kötelező megállapodás tető alá hozását szerette volna elérni a tárgyalásokon. Ehhez képes az elfogadott keretmegállapodás alatta marad a várakozásoknak, kevés konkrétumot tartalmaz" - áll a magyar miniszterelnök közleményében.

A világ jelenlegi politikai erőviszonyait jellemzi, hogy a koppenhágai tárgyalások drámaivá alakult, végső szakaszában nem egy kötelező jogi érvényű dokumentumot, csupán egy két és fél oldalas nyilatkozatot sikerült elfogadni - mondta Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szombaton. A magyar delegáció vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: pozitívum - és először fordul elő - hogy hivatalos dokumentumban leírva szerepel, hogy a felszíni átlaghőmérséklet növekedése nem lépheti túl a 2 Celsius-fokot az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.

A Greenpeace elszalasztott lehetőségnek nevezte a koppenhágai klímacsúcsot, és elítélte "a leggazdagabb és legbefolyásosabb országok vezetőit" az ott elfogadott megállapodás miatt.

Mexikóvárosban döntenek a folytatásról

A 12 naposra tervezett, és végül a 13. napon, szombaton zárult koppenhágai klímakonferencia kevés kézzelfogható eredményt hozott, pedig a dán fővárosban az ENSZ eddigi legnagyobb szabású éghajlatváltozási konferenciáját rendezték meg, két évig tartó előkészítő munkát követően. Az ENSZ vezető tisztségviselői hangsúlyozták, hogy a Koppenhágai Egyezmény alapján folytatódhat a munka, és a következő, 2010-es mexikóvárosi klímakonferencián megalkothatják az éghajlatvédelmi harcot szabályozó, kötelező jogi érvénnyel bíró szerződést. A fő kérdés Koppenhága előtt - és Koppenhága után is - az, hogy miként folytatódjon a klímaváltozás elleni küzdelem 2012 után, amikor lejár a kérdést szabályozó egyetlen nemzetközi szerződés, a Kiotói jegyzőkönyv.

Ugrás vissza Ugrás vissza...