Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Párhuzamosan működhet a KMKF és a MÁÉRT

Cikk:

Kövér László, az országgyűlés elnöke januárban összehívja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, az ülésen várhatóan a nemzetpolitika szervezeti rendszerének működésével foglalkoznak majd. A házelnök szerint a KMKF és a MÁÉRT egymás mellett, párhuzamosan működhetne.

Kövér László a januárban hívja össze a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF), a házelnök szerint meg kell vitatni, hogy miként lehet a KMKF-et és a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT) egymás mellett működtetni. Kövér László arra számít, hogy az első ülésen már tudnak olyan indítványokról tárgyalni, amelyek a nemzetpolitika szervezeti rendszerének jövőbeni működtetésére tesznek javaslatot. A KMKF a törvényhozás mellett működtethető, konzultatív szervezet lehetne, míg a MÁÉRT operatív nemzetpolitika irányításában, a kormány végrehajtó hatalmának gyakorlásában lehetne egyfajta kontrolláló, tanácsadó szerv - mondta az Országgyűlés elnöke.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma 2004. szeptember 10-én alakult meg a különböző kárpát-medencei országok országos vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fórumaként. Azokból az országokból, ahol nincs országos parlamentbe megválasztott képviselő, vagy számuk nem éri el a négyet, az Országgyűlés elnöke a regionális, vagy ennek megfelelő szintű választásokon mandátumot szerzett képviselők közül annyit hív meg, hogy az adott országból a KMKF munkájában részt vevő képviselők száma elérje a négy főt. Az Országgyűlés minden frakciója három képviselőt, a külügyi és határon túli magyarok bizottsága három, az Európai Parlament frakciónként egy-egy képviselőt delegált a fórumba. Az Országgyűlés 2008.márciusában határozatot fogadott el, amelynek alapján a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) az Országgyűlés saját állandó intézményévé vált, hogy parlamenti ciklusokon átívelően működhessen.
 
A KMKF elnöke az Országgyűlés elnöke, szervezetét és működését a KMKF által elfogadott statútum szabályozza. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Állandó Bizottsága 2010. március 4-én tartotta utolsó ülését a 2006-2010 közötti magyarországi országgyűlési ciklusban. Az ülés foglalkozott a határon túli magyar közösségek helyzetének egyes aktuális kérdéseivel és az elé terjesztett szakpolitikai koncepciókkal, továbbá áttekintette a KMKF eddigi tevékenységének eredményeit.

Ugrás vissza Ugrás vissza...