Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Feloldhatja a kohéziós támogatások felfüggesztését az Európai Bizottság

Cikk:

A gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa (ECOFIN) június 22-i ülésén visszavonhatja azt a döntést, amely Magyarországnak szánt kohéziós támogatások részleges felfüggesztéséről szól. Magyarország immár hatékony lépéseket tett a túlzott költségvetési hiány ellen – indokolta a javaslatot José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság indítványozza: oldják fel azt a korábbi uniós döntést, amely a kohéziós támogatási összegek folyósításának jövő évtől bevezetendő, részleges felfüggesztését helyezte kilátásba Magyarország számára - közölte szerdán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, miután Brüsszelben közzétették az uniós tagállamok gazdaságáról készített helyzetértékelést és az egyes országokra szabott ajánlásokat, a biztosok testülete pedig ennek nyomán következtetéseket vont le és döntéseket hozott. Magyarország immár hatékony lépéseket tett a túlzott költségvetési hiány ellen – indokolta a javaslatot Barroso.

Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök szintén megemlítette, hogy a magyar intézkedési tervek ismeretében a brüsszeli bizottság indítványozni tudja a fegyelmező célú döntés visszavonását. Rehn ugyanakkor Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal. Magyar vonatkozásban ez az egyensúlyhiány Brüsszel szerint főként a beruházási pozíciókkal kapcsolatban tükröződik.

Az Európai Bizottság február 22-én javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak, hogy függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Magyarországgal szemben 2004 - vagyis EU-csatlakozása óta - folyamatosan úgynevezett túlzottdeficit-eljárás van érvényben. A tagországok pénzügyminiszterei március 13-án jóváhagyták a kohéziós támogatás felfüggesztését a következő évtől, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik. Ez volt az első alkalom, hogy története során az EU túlzottdeficit-eljárás keretében kohéziós források befagyasztásáról döntött, még ha csupán a jövőre nézve és feltételesen is.

NGM: a hiteles magyar gazdaságpolitikát Brüsszel is jól fogadta

A magyar kormány óriási sikerként értékeli az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) június 22-i ülésén vonja vissza a kohéziós alapból Magyarországnak járó támogatások részleges felfüggesztésére vonatkozó korábbi döntését - közölte  a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az Európai Bizottság - megerősítve a tavaszi előrejelzésében adott költségvetési prognózisát - 2012-ben és 2013-ban is a GDP 3 százalékában meghatározott referenciaérték alatti hiányt jelez előre. Ugyanakkor - figyelembe véve a Nemzetgazdasági Minisztérium által a tavaszi előrejelzés lezárását követően adott újabb információkat - a 2013. évi hiányra vonatkozó előrejelzését tovább mérsékelte: a május elején adott 2,9 százalékkal szemben most 2,7 százalékos hiányt vár 2013-ra.

A Brüsszeli Bizottság értékelése szerint Magyarország a március 13-án adott tanácsi ajánlással összhangban alakította költségvetési politikáját, ami megalapozza azt a később esedékes döntést, hogy megszűnjön a 2004 óta hazánk ellen folytatott túlzott hiány eljárás - áll az NGM közleményében.

A bizottsági értékelés megerősíti, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0-ban meghatározott gazdaságpolitikai célok és intézkedések hatékonyan szolgálják a magyar gazdaság előtt álló kihívások megfelelő kezelését. A konkrét ajánlásokat az Európai Unió Tanácsának június második felében esedékes ülésén öntik végleges formába - közölte az NGM.

Ugrás vissza Ugrás vissza...