Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyszerűbben juthatnak forrásokhoz a kis- és középvállalkozások

Létrehozva: 2005. december 7.
Módosítás: 2005. december 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Átláthatóbbá válik a pályázati rendszer, csökkentik az elbírálások és a kifizetések idejét, két és félszeresére nő a Széchenyi-kártya által igénybe vehető összeg - ismertette szerdán a gazdasági miniszter a kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedéseket.

A kormány szerdai döntése nyomán egy rendszerbe kerül és több ponton bővül a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatási lehetősége - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a szerdai kormányülés után.
A Széchenyi-kártya felső határa január elsejétől 25 millió forintra emelkedik, kamata 10,26 százalék, továbbá bővül a banki résztvevői kör. Kóka János közölte: ma a kártyát 10 millió forintos határösszeggel lehet igénybe venni.
Több bank versenyez az ügyfelekért
Az emelést úgy hajtották végre, hogy a 10 millió forint alatti hitelrész kamata jelentősen, több mint 10 százalékot csökken. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a résztvevő bankok körét kitágították, így több bank versenyez az ügyfelekért - tette hozzá. A miniszter elmondta, 100 milliárd forintos hitelkeretet nyitottak meg annak érdekében, hogy a magyar kisvállalkozások hitelhez juthassanak.
A kormány jövőre növelni kívánja a pályázati rendszer transzparenciáját, valamint csökkenteni az elbíráláshoz és a kifizetésekhez szükséges időt. A döntéshozatal időigényének drasztikus csökkentését különösen a kisebb összegű pályázatok esetén, a döntési mechanizmus, illetve jogkörök egyszerűsítésével kívánják megvalósítani.
Kóka János elmondta: az idén az év első felében meghirdetett Sikeres Magyarországért hitelprogramok 485 milliárd forintos keretéből 172 milliárd forintról döntöttek. A vállalkozásfejlesztési hitelprogram kerete 310 milliárd forint, az agrárfejlesztési programé 40 milliárd forint, míg az önkormányzati infrastruktúra fejlesztésére 135 milliárd forintot különítettek el.
Program a körbetartozás ellen
A miniszter hozzátette: a Magyar Fejlesztési Bank és a Corvinus Rt. alatt összefogták azokat a fejlesztési és kockázati tőkeprogramokat, amelyek 60-70 milliárd forintos új forrást nyitnak meg. Ezek hosszú határidőre adott, kedvező feltételekkel elérhető tőketermékek.
A tőke-, de elsősorban a hitelprogramokat a kormány kamattámogatással és hitelgaranciával kívánja segíteni. Ez egy körbetartozás-ellenes program - jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy hitelgaranciával egy faktorcég mögé állnak, ami áthidalja a kis cég finanszírozási nehézségeit, vagy az állami követeléskezelő vásárolja meg a kisvállalkozás követelését, és elégíti ki azt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...