Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kóka János új vizsgálatot kért az M7-tender ügyében

Cikk:

A gazdasági és közlekedési miniszter visszaküldte az Nemzeti Autópálya (NA) Zrt.-nek az M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakasza megépítésére kiírt tender nyertesére tett javaslatát.  
Kóka János egyben felkérte a cég vezetését, hogy független jogi és műszaki szakértő bevonásával vizsgálja meg újra a beadott pályázatokat, és ennek megfelelően hozza meg felelős, végleges döntését.  
A miniszter azzal indokolta döntését, hogy a pályázók több mint felét kizárták a versenyből, valamint felmerült, hogy bizonyos pályázók pótmunkák utólagos megrendelésének reményében kínáltak kedvező árat.  
A miniszter elmondta: az NA Zrt. bírálóbizottsága a múlt héten 6-ból 4 pályázót - ajánlatuk érvénytelensége miatt - kizárni javasolt a versenyből.  
Az NA Zrt. igazgatósága ennek alapján a versenyben maradt két pályázó közül az olcsóbb ajánlatot tevő győzelmének kihirdetését javasolta a GKM-nek. Mivel bírálat alatt lévő tenderről van szó, a GKM nem ad információt arról, hogy melyik a négy kizárt, és melyik a javasolt nyertes cég.  
25 milliárd forinttal lenne drágább
A miniszter szerint a korábbi építéseknél alkalmazott eljárással a Nagykanizsa-Balatonkeresztúr közötti 35,5 kilométeres szakasz több mint 25 milliárddal drágábban épülne meg, mint a mostani legolcsóbb ajánlat.  
A Betonút-Vegyépszer által alkotott Zala-Somogy Konzorcium például 41,4 milliárd forintos ajánlatot nyújtott be a tender második fordulójában, ami a legkedvezőbbnek bizonyult.  
A miniszter szerint a megtakarítás elsősorban a tiszta és fokozott versenyhelyzetnek és az indokolatlanul drága műszaki megoldások megváltoztatásának köszönhető.  
Leszorítanák a költségeket
- Nem szeretném, ha hibáznánk. Korábban több mint 2 milliárdból épült 1 kilométernyi szakasz, most az ajánlatok kilométerenként 1 milliárd közelében vannak. Ez siker. Ragaszkodom ahhoz, hogy végre tényleg le tudjuk szorítani az autópályaépítés költségeit. Az adóforintjainkról van szó, sok tízmilliárdot takaríthatunk meg  - jelentette ki a gazdasági miniszter. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...