Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megszűnő vasútvonalak, változó kedvezmények

Cikk:

Tizennégy vonalon szünetelteti a vasúti közlekedést a személyszállításban február végétől a MÁV - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön.
Ez összesen 474 kilométernyi szakasz: ide tartozik a Pápa-Környe, a Pápa-Csorna, a Zalabér-Zalaszentgrót, a Lepsény-Hajmáskér, a Sellye-Villány, a Diósjenő-Romhány, a Kisterenye-Kál-kápolna, a Mezőcsát-Nyékládháza, a Kazincbarcika-Rudabánya, a Nyíradony-Nagykálló, a Békés-Murony, a Kunszentmiklós-Dunapataj, a Fülöpszállás-Kecskemét és a Kiskőrös-Kalocsa vonal. Kóka János tájékoztatása szerint további tizennégy szakaszt még vizsgálnak.

Ezenkívül öt vasúti vonalon a Volán veszi át a vonatpótló buszokkal működtetett szakaszokat, így a Pincehely-Tamási, a Lepsény-Dombóvár, a Tamási-Fürged, a Barcs-Sellye, valamint a Pécsvárad-Bátaszék vonalon Volán-autóbuszok járnak a jövőben.
Jelentős áremelés várható
Januártól a buszközlekedésben 6, a vasúton 16 százalékos emelés várható, 2007. május elsejétől az autóbusz-közlekedésben átlagosan további 4, a vasút esetében újabb 17 százalékos emelés esedékes.
A miniszter kitért arra is, hogy tizennégy kedvezménykategória változatlan marad, kilenc megszűnik, nyolc pedig csökken. Megszűnik az esti és a levelező tagozatos hallgatók vasúti kedvezménye, a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások pedig csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnak ötven százalékos kedvezménnyel, egyéb vonalakon megszűnik számukra a kedvezményes utazás.
A nyugdíjasokat nem érintik a változások
A középiskolások esetében mind az iskola-lakóhely, mind egyéb viszonylatban ötvenszázalékos lesz a kedvezmény. A nyugdíjasok utazási kedvezményei változatlanul megmaradnak.
Ötvenszázalékos kedvezményt vehetnek igénybe évente négy alkalommal a magyarigazolvánnyal rendelkezők, a 6 és 14 év közötti gyermekek jegykedvezménye szintén ötven százalékosra csökken.
A fogyatékkal élők nagyobb kedvezményt kapnak
Megszüntetik az európai parlamenti képviselők utazási kedvezményét, kilencven százalékra emelkedik viszont a szociális intézményben lakók, a gyógypedagógiai intézményben tanulók, a vakok, a hallássérültek és a súlyos fogyatékkal élők kedvezménye.
A költségvetési szervek dolgozói továbbra is ötvenszázalékos kedvezményt vehetnek igénybe, évi tizenkét alkalommal. A csoportos kedvezmények csökkennek, így ezentúl nem utazhatnak ingyen a sportolók, a természetjárók, a játékvezetők és a versenybírók.
Kóka János hangsúlyozta: az új kedvezményrendszertől azt várják, hogy átláthatóbb legyen, mérséklődjenek a költségvetés terhei, valamint növekedjen a bérletvásárlás.
1700 milliárd közlekedésfejlesztésre
A gazdasági és közlekedési miniszter közölte, hogy az Új Magyarország fejlesztési terv keretében a közlekedési operatív program mintegy 1700 milliárd forint áll közúti, vasúti, vízi, logisztikai fejlesztésekre, további jelentős összegek szerepelnek helyi közlekedés fejlesztésre a regionális operatív programokban.
Európai uniós forrásból 500 kilométernyi vasútfejlesztés, mintegy 200 kilométer gyorsforgalmi út, megközelítőleg 300 kilométer gyorsforgalmivá fejleszthető út építése, 1200 kilométert meghaladó út 11,5 tonnás teherbírásúvá tétele, illetve fejlesztését tervezik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...