Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Összevonják a kis adókat 2008-tól

Cikk:

Az elfogadott koalíciós megállapodás alapján 2008-tól az adórendszer egyszerűbbé válik, egyszerűsödik például a munkáltatói és a munkavállalói tb-járulékok befizetése, összevonják a kis adókat - mondta a gazdasági és közlekedési miniszter a "Bízunk Magyarországban" Klub (BMK) ülésén.

A vállalkozások versenyképességét Magyarországon nemcsak az adóterhek rontják, de az adóbürokrácia és az adórendszer bonyolultsága is - fogalmazott Kóka János, hozzátéve, hogy "olyan átlátható adó- és szabályozórendszert kell kiépíteni, amely megszabadítja a vállalkozásokat a fölösleges adminisztrációtól, egyszerűbbé teszi az adórendszert és a támogatás politikában a hozzáadott érték előállítását segíti.

Új áfatörvény lép hatályba

A 2008-tól életbe lépő új adójogszabályok keretében új áfatörvény működik majd, egy vállalatcsoporton belül lehetőség nyílik a csoportos adóalanyiság kiszélesítésére - jelezte a miniszter. Magyarázatként hozzátette: egy vállalatcsoporton belül vannak áfa-befizető és áfa-visszaigénylő divíziók, az előbbiek jó néhány hétig-hónapig finanszírozták az adóhatóságot, illetve a költségvetést, az új jogszabály viszont összevezethetővé teszi az áfa-elszámolást.

A jövő évtől megtörténik a fordított adózás bevezetése, a vevőn történő behajtás lehetőségének megteremtése és a láncüzletben közreműködő vállalkozások egyetemes helytállóságának megteremtése - sorolta az adójogszabályok várható változásait a miniszter, megjegyezve, hogy ezek a lépések a fekete- és a szürke gazdaság visszaszorítását is célozzák.

Egységes és gyors befizetés

Az adóegyszerűsítés jegyében 2008-tól egy számlára lehet majd befizetni a munkaadói és munkavállalói tb-járulékokat, valamint összevonják az úgynevezett kis adókat, azaz a munkaadói és munkavállalói járulékot, a szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs és innovációs járulékot - hangsúlyozta Kóka János, megemlítve az elektronikus adóbevallás gyorsan terjedő lehetőségét.

Ideális esetben a munkáltató az általa fizetett összes járulékot egyetlen számlára, egyetlen átutalással teljesíthetné, amelyet aztán az APEH egy előre meghatározott sorrend szerint sorolná be - vázolta fel az ideális állapotot a miniszter, hozzáfűzve, hogy "technikai okokból annak van realitása, hogy legalább a társadalombiztosítási járulékok befizetési rendje lesz egységes".

Nem lesz költekezés

Kóka János elmondta: 2010-ig az adóterhelés átlagos mértéke 1,5 százalékponttal csökken, és a koalíciós megállapodás azt is tartalmazza, hogy 2010 felé közelítve "sem lehet az újraelosztás növelésével teret engedni az állami költekezés kísértésének, nagyobb deficitet felhalmozni az államháztartásban".

"Az elképelések szerint a kis és középes vállalkozások adómentes nyereségének 25 százalékos határa 50 százalékra emelkedik, értéke 250 millió forintra nő 2008-tól annak érdekében, hogy ösztönözzék a szektor beruházásait, s ennek révén a multinacionális vállalatok beszállítói kapacitását" - jelentette ki a gazdasági miniszter. (Az adószabályozás értelmében az adókedvezményt akkor lehet igénybe venni, ha a vállalkozás-fejlesztési tartalékba helyez összeget, ami adóalap csökkentő tételként jelentkezik. Ugyanakkor a beruházás, azaz a tárgyi eszköz beszerzése után - az Európai Unió rendelkezései alapján - az amortizációt nem lehet elszámolni az adózás során, hiszen az adókedvezmény állami támogatásnak minősül, azaz a 2008-tól igénybe vehető megemelt adókedvezmény lényegében az adó időbeli eltolását jelenti.)

4 milliárd euró tőke érkezhet

A gazdasági tárca prognózisa szerint 2007-ben legalább 4 milliárd euró működő tőke érkezik Magyarországra - mondta Kóka János, aki úgy látja, hogy Magyarország 2009-re képes teljesíteni a maastrichti kritériumokat, így 2011-2013 között beléphet az euróövezetbe.

Ugrás vissza Ugrás vissza...