Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Augusztus 8-án adják át a kőröshegyi völgyhidat

Létrehozva: 2007. július 13.
Módosítás: 2007. július 13.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kivitelezési határidőnél 4 nappal előbb, augusztus 8-án átadják a forgalomnak az M7-es autópálya Zamárdi-Balatonszárszó közötti völgyhidas szakaszát - jelentette be a gazdasági és közlekedési miniszter.

Az M7-es a Triesztet Kijevvel összekötő V. Helsinki folyosót képezi, amelynek még hiányzó magyar szakaszai jövőre elkészülnek - mondta Kóka János. Megjegyezte, hogy az országot átszelő autópálya megépítése 1964-ben kezdődött, 40 év alatt csak a fele készült el, míg a másik fele 2004-2008 között épült, illetve építik meg.

Kóka János szerint a hamarosan elkészülő szakasz az M7-es legfontosabb része, mert az így teljessé váló dél-balatoni szakasz  tehermentesíti az üdülőövezetet, és könnyebben megközelíthetővé teszi a Balaton régiót az idegenforgalom számára. Komoly gazdaságélénkítő hatása van Somogy és Zala megyében, továbbá bekapcsolja az országos vérkeringésbe az egyre népszerűbb sármelléki repülőteret is.

Látványnak sem utolsó létesítmény

A 2 kilométer hosszú, 41 milliárd forintos költségű völgyhídról szólva a miniszter kifejtette: egyedülálló mérnöki és kivitelezési munkáról, az elmúlt 3 év legnagyobb európai hídberuházásáról van szó, amely impozáns turisztikai látványt is nyújt.

Az alacsony somogyi dombok között megépülő, legmagasabb pontján 88 méteres viadukt beruházásának ésszerűségét firtató kérdésre Reményik Kálmán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta: az építészeti szabványok nem tettek lehetővé más megoldást, egy ilyen völgyben vezető nyomvonalon.

Hozzátette, hogy a 90-es évektől kezdve több nyomvonal is szóba került, de a környezetvédelem és az önkormányzatok nem járultak hozzá a vízparthoz közelebbi megoldáshoz. Ezért kellett délebbre tervezni az autópályát. A most megvalósuló beruházást tartották a szakemberek a leggazdaságosabb megoldásnak ezen a nyomvonalon - fejtette ki Reményik Kálmán.

Ugrás vissza Ugrás vissza...