Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kóka János takarékosságot kér az áramfogyasztásban

Létrehozva: 2007. július 19.
Módosítás: 2007. július 19.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A hazai áram tizedét a légkondicionálók használják, a gazdasági miniszter takarékosságra szólította fel a lakosságot.

A gazdasági és közlekedési miniszter azt kéri a lakosságtól, hogy állítsa alacsonyabb fokozatra a légkondicionáló berendezéseket, a nagy háztartási gépeket 14 és 18 óra között ne kapcsolja be, a vállalkozásokat és közintézményeket pedig arra szólítja fel, hogy takarékoskodjanak a villamos energiával. A csúcsfogyasztás a délutáni időszakra esik.

Kóka János a villamosenergia-ipari rendszerirányító Mavirnál tájékozódott, és bejelentette, hogy a kánikula végéig a Mavir operatív bizottságot hoz létre a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal a napi konzultációra. A "szóbeli intervenciót" a miniszter azzal indokolta, hogy Csehországban tavaly hasonló helyzetben 6-7 százalékkal mérséklődött az áramfogyasztás. Kóka János közölte, az erőművek - a tartalékot kivéve - teljes kapacitással termelnek.

Nem volt kimaradás a rendszerben

Vinkovits András, a Mavir vezérigazgatója ehhez hozzátette, az elmúlt napokban a villamosenergia-rendszerben nem volt kimaradás, és elég a tartalék is. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy meleg miatt növekszik a hálózat és a berendezések üzemeltetési kockázata. Ez vonatkozik a helyi szolgáltatók eszközeire is. Ugyanakkor a környező országok rekordfogyasztása miatt kisebb az esély a pótlólagos áramimportra.

Kóka János emlékeztetett arra, hogy jelenleg a hazai fogyasztás 10 százalékát, mintegy 600 megawatt kapacitást kötnek le a légkondicionáló berendezések, és minden egyes Celsius-fok melegedés 100 megawattal terheli meg a villamosenergia-rendszert.

Ugrás vissza Ugrás vissza...