Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Általános vitára mehet a költségvetési javaslat

Cikk:

A költségvetési bizottság általános vitára bocsátotta a 2009-es költségvetési javaslatot. A terevzet szerint a GDP 1 százalékkal, a lakossági fogyasztás 3,7 százalékkal, a beruházás 0,9 százalékkal csökken, az infláció 4,5 százalék, a költségvetés GDP-arányos hiánya pedig 2,6 százalék lesz. 

Az Országgyűlés Költségvetési Adó- és Pénzügyi Bizottsága 16 igen, 11 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak nyilvánította a jövő évi költségvetési javaslatot. Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár elmondta, hogy az új adatokat a keddi ötpárti egyeztetésen ismertette a kormány. Ezek szerint a bevétel 323 milliárd forinttal csökken, a GDP csökkenése 1 százalék, az infláció 4,5 százalék, a lakossági fogyasztás 3,7 százalékkal csökken, az export 3,9 százalékkal növekszik, a reálbér 2,7 százalékkal, a beruházás 0,9 százalékkal csökken, míg a költségvetés hiánya 2,6 százalék lesz a GDP-hez képest.

Keller László 400 milliárd forint megtakarításról beszélt, a benyújtott javaslathoz képest a kedd déli tárgyalásokra hivatkozva, de ebből le kell vonni a növekvő kamatkiadásokat, amelyek a hiány finanszírozásánál és a lakáshitelek támogatásánál jelentkeznek, így a nettó megtakarítás 375 milliárd forint lesz. Ez a közszférából és a nyugdíjasoktól jön össze. A közszférában szinten maradnak jövőre az idei bérek, a 13. havi bér kifizetését pedig mindaddig felfüggesztik, amíg az államháztartás helyzete nem teszi lehetővé a folyósítást. A nyugdíjasok fix 13. havi nyugdíjat kapnának, ennek az összege 80 ezer forint körül lenne, és csak azok kapnák meg, akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt. A kormány nyitott minden egyéb javaslatra - hívta fel a bizottság tagjainak figyelmét az államtitkár.

A költségvetés soha nem volt alulról építkező, mindig az alkufolyamatok alakították - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. A stagnáló gazdasági növekedés 100 milliárdos nagyságrendű kockázatot visz a bevételekbe, és várhatóan növekedni fog a fekete gazdaság részaránya - folytatta az elnök. A 13. havi bér felfüggesztésével kapcsolatban elmondta, hogy sok helyen előleget fizettek ki rá, és gondot jelent a közszféra teljesítményértékelése is. Ugyanakkor vannak olyan tételek, amelyekhez nem lehet hozzányúlni az uniós szabályok szerint, példaként az uniós hozzájárulást és a bíróságok költségvetését említette. Azt, hogy tárgyalható-e a költségvetés, a parlament dönti el - tette hozzá az ÁSZ elnöke.

Ugrás vissza Ugrás vissza...