Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Oszkó: jövőre legalább 300 milliárddal csökken a költségvetés bevétele

Létrehozva: 2009. augusztus 12.
Módosítás: 2009. augusztus 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A 2010. évi költségvetésben az ideihez képest jóval kisebb, legalább 300 milliárd forinttal kevesebb bevétellel  számol a kormány, ennyit meg kell takarítani a 3,8 százalékos hiánycél megtartásához.

A társadalombiztosítási alapok idei hiánya a Pénzügyminisztérium (PM) előrejelzése szerint szeptemberre 200 milliárd forint fölé megy, de az év végéig a már meghozott takarékossági intézkedések hatására 155 milliárd körül alakul.  A tb-alapok 8 milliárd forintos 2009. évi hiányát még 2,6 százalékos költségvetési hiánycél mellett határozták meg. A miniszter elmondta: az idei  3,9 százalékos hiánycélhoz a módosított összeget, a 155 milliárd forintot tartani kell.

A kórházak helyzetéről újságírói kérdésekre Oszkó Péter azt mondta, hogy azok az idei év első felében többet költöttek a tavalyi év első feléhez képest, miközben minden területen takarékoskodás van. Egyes esetekben indokolt lehet a ráfordítások emelkedése, de országos átlagban nem. Van, ahol az egészségügy "sajátos érdekérvényesítése" követel több pénzt, miközben a kórházaknak is ugyanolyan takarékosan kell működniük mint minden másnak - jegyezte meg a pénzügyminiszter. Ugyanakkor az egészségügy minden körülmények között elsőbbséget élvez, ehhez nem férhet kétség - tette hozzá.

Az önkormányzatokkal meg kell állapodni a nagyságrendileg 120 milliárd forint megtakarításról. Arra kevés az esély, hogy az intézményi költéseket fogják vissza a helyi képviselők, mert ez kétharmados közgyűlési döntést igényel, de a feladatokról egyszerű többséggel döntenek. Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen eszközei vannak a pénzügyminiszternek az önkormányzati kérdésben és általában a politikusok meggyőzésére, Oszkó Péter annyit mondott: "Észérvekkel - ez az egyetlen eszközöm".

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy ideje az ország teherbíró képességéhez igazítva tervezni a költségvetést, ellentétben az eddigi gyakorlattal, amikor a költési hajlandóság határozta meg az éves költségvetés számait.
    A BKV és állami vállalatoknál kifizetett végkielégítésekkel kapcsolatban Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a BKV a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, arra a kormánynak semmiféle ráhatása nincs. "Ha az én területemen fordul elő ilyen, akkor én gyorsan járok el és tűzzel-vassal irtom az ilyen eseteket" - mondta.

A pénzügyminiszter határozottan cáfolta, hogy az állami szférában elbocsátási terv lenne. Hozzátette: "amit tettünk, az a létszámstop, ami azt jelenti, hogy a betöltetlen, illetve megüresedett állásokra nem lehet új embert felvenni, csak külön  engedéllyel". A közszférában öt százalék körüli a munkaerő mozgás, de ez nem jelenti, hogy ennyivel csökkenne a létszám. A rendőrségnél például biztosan nem - szögezte le.

Oszkó Péter szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság tárgyalódelegációjának várhatóan augusztus végén, szeptember elején Budapesten megtartandó következő felülvizsgálatán szakpolitikai kérdések részleteiről nem lesz szó, azt nem vizsgálják.  A közösségi közlekedés 70 milliárd és a helyi önkormányzatok 120 milliárd forintos éves megtakarítását konkrét intézkedésként nevezte meg a kormány, aminek betartása garantálja azt, hogy a 2010. évi hiány nem haladja meg a GDP 3,8 százalékát.
Ugrás vissza Ugrás vissza...