Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Első olvasatban tárgyalt a kormány a költségvetésről

Cikk:

A válság még tart, ezért folytatni kell a takarékoskodást: lesznek olyan helyzetek, amikor egyébként jogos igényekre is nemet kell mondani, hogy összességében a közérdek érvényesüljön - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök kedden. Jövőre kevesebb támogatást kapnak az önkormányzatok és a közösségi közlekedés, több jut viszont a rendőrségnek és bővülnek az Út a Munkához program forrásai is.

Az adócsökkentésről, a közbiztonságról és a munkáról szól a 2010-es költségvetés - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök kedden, amikor a kormány első olvasatban tárgyalta a jövő évi büdzsét. A kormányfő szerint mivel a válság még tart, ezért folytatni kell a takarékoskodást az eddig elért eredmények megszilárdításáért. Lesznek olyan helyzetek, amikor egyébként jogos igényekre is nemet kell mondani, hogy összességében a közérdek érvényesüljön - magyarázta Bajnai Gordon.

A magyar gazdaság teljesítménye a nemzetközi válság miatt idén és jövőre összesen mintegy 7,5 százalékkal csökken, ezért az állam feladataira nagyságrendekkel kevesebb pénzt lehet költeni. A 3,8 százalékos jövő évi hiánycél tartásához egyes területeken különösen vissza kell fogni a költekezést - közölte a miniszterelnök. Az ésszerű gazdálkodásból az önkormányzatoknak is ki kell venni a részüket, kevesebb pénzből, de nagyobb gazdálkodási szabadsággal és kevesebb feladattal dolgoznak majd - közölte. A takarékosságra szorított területek közé tartozik a közösségi közlekedés is.

A megszorításokkal párhuzamosan a 2010-es költségvetésnek vannak kedvezményezettjei is, több pénz jut például a biztonság növelésére, a rendőrség támogatására. Az ideinél több forrás juthat az Út a Munkához programra, amely közmunkaprogrammal is kiegészül.  

Megmarad az állami hozzájárulás az innovációs alapban

A költségvetés tervezetében a kormány 20 milliárd forint befizetést irányoz elő az innovációs alapba - nyilatkozta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a kormány ülése után. Az innovációs alap ugyanakkor a kutatás-fejlesztésre fordítható forrásoknak csak kisebb hányadát adja, ezért a miniszter arra bíztatja a szférát, hogy éljen az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési operatív programjában erre a célra rendelkezésre álló lehetőségekkel is.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányülés után azt mondta: az egészségügyi költségvetés megőrzi reálértékét. Szollár Domokos kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a keddi rendkívüli kormányülésen a költségvetési törvény készülő normaszövegének kisebb módosításairól tárgyaltak a kormánytagok, a tervezetről nagyobb vita nem alakult ki. A kormány az eredeti tervek szerint - további egyeztetések után - jövő szerdán fogadja el a 2010-es büdzsé tervezetét és azt szeptember 11-én nyújtja be a az Országgyűlésnek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...