Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Benyújtotta a kormány a 2012-es költségvetést

Cikk:

A kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek a 2012-es költségvetés tervezetét, amely a korábban bejelentett sarokszámokon nyugszik: a tervek szerint a GDP-arányos hiány 2,5 százalékra, az államháztartás hiánya 73 százalékra csökken az év végére. A kabinet 4,2 százalékos inflációval és 268 forintos euró/forint árfolyammal számol.

A jövő évi költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi, gazdasági védelmét szolgáló büdzsé lesz, a hiány tovább csökken jövőre, az idei, a GDP 2,94 százalékáról 2,5 százalékára – mondta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken. Az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz. Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1,1 százaléka lesz. Az államadósság 73 százalékra csökken az év végére.

A költségvetés 268 forintos euróárfolyamon alapul, de a kormány 280 és 300 forintos euró/forint árfolyammal is áttekintette a folyamatokat. Az infláció a prognózis szerint 4,2 százalék lesz. A kamatkiadás a GDP 3,8 százalékról 3,6 százalékára csökken, de így is 1.100 milliárd forint felett lesz. A beruházások 3 százalékkal nőnek.

Az államháztartás jövő évi tervezett hiánya 576,54 milliárd forint, 13.950,63 milliárd forint bevétel és 14.527,17 milliárd forint kiadás mellett - olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető törvényjavaslatban. Ajavaslat tartalmazza a Nyugdíjbiztosítási és az Egészségbiztosítási Alap tervezett bevételi és kiadási főösszegét is. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlegét nulla forintra tervezte  a  kormány, így annak bevételi és kiadási főösszege egyaránt 2.796, 907 milliárd forint. Az Egészségbiztosítási Alap hiánya a törvényjavaslat szerint 34,42 milliárd forint lesz 2012-ben, a bevételi főösszegét 1.721, 239 milliárd forintban, kiadási főösszegét pedig 1.755, 66 milliárd forintban állapítja meg a jogszabályjavaslat.

Véglegesítik az egykulcsos szja-rendszert

Jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót, de 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg a munkavállalók, ebből átmenetileg olyan adóformát képeznek, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteségét kompenzálják. Ezzel a jövő évi költségvetés befejezi az egykulcsos szja rendszerre történő átállást – mondta a nemzetgazdasági miniszter. A félszuperbruttó és az adójóváírás kivezetésének tényleges technikájáról még egyeztetnek, azt októberben véglegesítik. A kormány csak olyan megoldást támogat, amellyel senki nem jár rosszul az egykulcsos adórendszerre történő átállással.

Ezermilliárddal javulhat a költségvetés egyenlege

Az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésén kívül a többi áfakulcs nem változik, és marad az egyes kulcsok alá tartozó termékek köre is. A Széll Kálmán Terv 550 milliárd forintos egyenlegjavulást tartalmaz, a miniszter szerint a jövő évi költségvetésben ennél több, legalább 1000 milliárd forintos egyenlegjavulás szerepel. A kiadások 303 milliárddal csökkennek, az idén felállított stabilitási tartalék 250 milliárdot jelent és ezen túl 450 milliárd forint többletbevétellel számolnak az adóemelésből.

A javaslat 1,5 százalékos növekedésen alapul, nagyobb is lehet ennél, de kisebbet is elbír, recesszióval nem számol a kormány. A nyugdíjak az infláció mértékével arányosan emelkednek jövőre. A kétgyermekes családoknak vagy 2 gyermeket vállaló pároknak új lakás építéséhez, vásárlásához ismét lesz kamattámogatás, erre 6,5 milliárd forintot irányoznak elő.

Pártvélemények, reakciók

A Fidesz szerint a törvényjavaslat legnagyobb "erénye", hogy segíti a "görög út" elkerülését, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország el tudjon rugaszkodni az európai válságzónától. A KDNP a Nyugdíjbiztosítási Alap lábra állítását tartja fontosnak a büdzsében. Az MSZP úgy látja: rövid időn belül pótköltségvetésre lesz szükség, a Jobbik a "kétségbeesés költségvetésének" nevezte, az LMP szerint pedig "egyszerű pénzbehajtás" a jövő évi büdzsé.

Ugrás vissza Ugrás vissza...