Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Benyújtotta a kormány a költségvetést megalapozó törvénymódosításokat

Cikk:

A javaslat szerint központi számlára kerülnek a bírságokból származó bevételek, 16 milliárd forinttal csökken a közösségi közlekedés támogatása, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás a mindenkori öregségi nyugdíj 80 százaléka lesz, az élelmiszerlánc-felügyeleti rendszert pedig az adófizetők helyett a piaci szereplők finanszírozzák.

A bírságbevételek központi számlára kerülnek, így megszűnik a kiszabó hatóságok közvetlen érdekeltsége a bírság összegében, és csak a szakmailag indokolt összegű és gyakoriságú bírságot vetik ki - egyebek mellett ezt is tartalmazza a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat tartalmazó javaslat, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A közfoglalkozás előirányzata tartalmazza a foglalkoztatás-egészségügyi költségeket is, mivel a foglalkoztatást megelőzően kötelező az orvosi vizsgálat. A szociális törvény egyik változása az, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás nem az öregségi nyugdíj legkisebb összegével - ez most 28.500 forint -, hanem csak annak a 80 százalékával lesz egyenlő.

Csökken a közösségi közlekedés támogatása

A közösségi közlekedés támogatására az állam jövőre 16 milliárd forinttal kevesebbet fordít, mint idén. Ezt a fogyasztói árkiegészítés csökkentésével éri el. A busz- és vasúti menethegyhez adott támogatások csökkenek, de a BKV és megyei városok közlekedési eszközeire szóló bérletek támogatása nem változik.

Az állam megelőlegezi a bíróság által megítélt gyermektartási díjat, ha azt a kötelezettől nem lehet behajtani. A 11 ezer gyermek után megelőlegezett díj teljes összegét - amely nem egyszer havi 20-25 ezer forintot tesz ki, az állam nem tudja tovább vállalni. Ezért a legmagasabb megelőlegezett összeg legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíj fele lehet.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti rendszer működtetését pedig nem az állam - és így az adófizetők - finanszíroznák, hanem a piaci szereplők tennék ezt. Az évi 8 millió forintnál kisebb bevételt elérő mezőgazdasági kistermelők azonban mentesülnének a felügyeleti díj megfizetése alól.

A jövő évtől közel harmadával emelkedik a Paksi Atomerőmű által fizetendő felügyeleti díj, amelyből az erőmű stressz-tesztjét és az I. blokk élettartam hosszabbításának az engedélyezését kell finanszírozni.

Nőhet a bv-intézetek bevétele

A büntetés-végrehajtási törvény úgy módosul, hogy az elítélt a részleges- vagy teljes térítés ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokat a letéti pénze vagy egyéb jövedelme terhére veheti igénybe, feltéve, hogy van neki ilyen. A hozzátartozó - vagy harmadik személy is - finanszírozhatja az elítélt gyógyszerét. A börtönökben előállított termékeket és szolgáltatásokat a jövőben felhasználhatja a honvédség, valamint a kórházak és a szociális intézmények is. A törvényjavaslat indoklása szerint ezzel - a fogvatartottak által fizetett tartásdíjjal - nő a büntetés-végrehajtási intézmények bevétele.

A fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai a helyi közlekedési bérletet nem költségtérítésként, hanem cafeteria juttatásként kapják.

Nem csak az önkormányzati, hanem az állami bérlakások építésekor sem kell földvédelmi járulékot fizetni a jövőben, így a tervezett ócsai Szociális Családiház-építési Program 80 millió forinttal olcsóbb lesz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...