Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Majdnem ötszáz módosító érkezett a költségvetéshez

Cikk:

Összesen 475 úgynevezett első körös módosító indítvány érkezett szerda estig, az általános vita lezártáig a 2012. évi költségvetéshez, A javaslatoknak alig tizedrészét jegyzik a kormánypártok. A tervek szerint a jövő évi büdzsé részletes vitája november 15-én kezdődik, a főösszegekről pedig november 29-én szavaz a Ház.

Az Országgyűlés szerdán este zárta le a 2012. évi költségvetés általános vitáját, a vita végéig összesen 475 módosító indítvány érkezett. Az úgynevezett első körös módosító indítványokból - amelyek a főösszegek közötti átcsoportosításra tehetnek javaslatot - csupán 39-et nyújtottak be a kormánypártok, kettőt közösen, négyet a KDNP jegyez, a többit pedig a fideszesek. Az MSZP egy javaslatban terjesztette elő csomagját. A listát az LMP vezeti, az ellenzéki párt 255 módosító indítványt nyújtott be. A Jobbik 173-at, Molnár Oszkár független képviselő pedig 6-ot, a költségvetési bizottság pedig egy javaslatot terjesztett elő.

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János egyebek között az igazságügyi reform költségvetési forrásait teremtené meg, illetve arra tesz javaslatot, hogy hozzanak létre egy Gyermekvédelmi Lakás Alapot az átmeneti vagy tartós nevelésből kikerülő fiatal felnőttek lakáshoz jutásának segítéséhez; indítványozza, hogy növeljék a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat, a Zeneakadémia, vagy például a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat támogatását. Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke pedig azt javasolja, hogy budapesti Ferenciek tere és Kossuth Lajos utca rekonstrukciójára a várható áfa-bevételekből fordítsanak 1,5 milliárd forintot.

Ellenzéki módosító javaslatok

A szerda esti határidőig több száz ellenzéki módosító indítványt nyújtott be az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselőcsoportja, amelyek jelentősen átrendeznék a jövő évi büdzsét.

Az MSZP 418 milliárdos átrendezést javasolt

Az MSZP egy javaslatban benyújtott módosító csomagjával 418 milliárd forint átcsoportosítását javasolja a jövő évi költségvetésben. Az ellenzéki párt szerint mivel az államadósság nem növekedhet, a gazdasági növekedésnek viszont a következő években nem látszik semmilyen bázisa, a kormány egyetlen eszköze a költségek visszafogása lehet. A szocialisták a 150 milliárd forintos országvédelmi alap forrásait, illetve az általuk feleslegesnek ítélt beruházások költségeit inkább szociális célokra, az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek szinten tartására és az egészségügyben dolgozók bérének rendezésére költenék - mondta korábban Szekeres Imre, az MSZP gazdasági kabinetvezetője.

A javaslatcsomag módosítaná az állami támogatások több tételét is: az ügyészség támogatása például 2,4 milliárddal, 29,9 milliárdra csökkenne. A Terrorelhárítási Központnál mind a 10,3 milliárdot törölnék, a rendőrség viszont 17 milliárddal többet, összesen 235,3 milliárdot kapna. A Közbeszerzési és Ellátási főigazgatóság eredeti 8 milliárdjából 4,5 milliárd forintot vennének el a szocialista képviselők. A HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal viszont 24 milliárddal többel, összesen 60 milliárd forinttal gazdálkodhatna. A benyújtott módosítás 1,5 milliárd forint befizetést írna elő a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete számára, amelynek az első negyedéves részletét 2012. február 20-ig kellene teljesíteni. A párt a jövő évi nyugdíjemelésnél 4,2 százalék helyett 5,2 százalékos fogyasztói áremelkedést venne alapul.

Száznyolcvan indítvány a Jobbiktól

A Jobbik - bár alapjaiban utasítja el a költségvetést, mert már a kereteivel sem ért egyet - összesen mintegy 180 módosító indítványt nyújtott be - közölte Hegedűs Tamás. Ezek célja az egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak és köztisztviselők béremelésének biztosítása, többletforrások juttatása az önkormányzati rendszer működésére, a Nemzeti Eszközkezelő támogatásának bővítése, vidékfejlesztési tevékenységek (génmegőrzés, méhészet, tanyaprogram) támogatása, kisiskolák támogatása, a nyugdíjak és szociális ellátások összegének emelése, az igazságszolgáltatás és a büntetésvégrehajtási intézetek költségvetési támogatásának megemelése, a fogyasztóvédelmi hatósági feladatok támogatása, egyes kulturális-nemzetmentő feladatok támogatása (templomok rekonstrukciója, műemlékek felújítása, 56-os múzeum létrehozása, Trianon-múzeum támogatása, Kurultáj rendezvény támogatása), valamint egyes kárpát-medencei magyar szervezetek és határon túli magyar ügyek (EMI-tábor, Kárpát Medencei Képviselők Fóruma) támogatása.

Az LMP javasolta a legtöbb átcsoportosítást

Az LMP több mint 250 költségvetési módosító javaslatot nyújtott be, amelyekkel összességében 1800 milliárd forintos átrendezést hajtanának végre – közölte Scheiring Gábor. Módosító javaslataikkal háromkulcsossá tennék a jövedelemadót, emellett úgy számolnak, hogy több pénz jutna a közszolgáltatásokra, az oktatásra és az egészségügyre is, valamint béremelést adnának a pedagógusoknak és az egészségügyi dolgozóknak. A párt kettő plusz kettő százalékkal csökkentené a munkát terhelő járulékokat. Az általános két százalékos csökkentés mellett a leghátrányosabb térségekben hajtanának végre egy további két százalékos mérséklést. Körülbelül 140 milliárd forintból felállítanának egy zöld gazdaságfejlesztő alapot, amely a párt szerint jövőre több mint százezer új munkahely létrehozását tenné lehetővé. A hitelválságot egy nemzeti ingatlanalap felállításával kezelnék, amelyben a bankok, az önkormányzatok és az állam vennének részt. Továbbá bevezetnék a védett számlák intézményét és a kamatplafont.

Ugrás vissza Ugrás vissza...