Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadta az Országgyűlés költségvetés főszámait

Cikk:

Az Országgyűlés kedden a késő esti órákban 233 igen és 54 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a 2012-es költségvetés főösszegeit tartalmazó számvevőszéki bizottsági módosító indítványt. Eszerint a bevétel 14.323,6 milliárd, a kiadás 14.899,8 milliárd, míg a hiány 576,1 milliárd forint lesz.

A nyugdíj alap bevétele és kiadása is 2.749,6 milliárd forint lesz, az egészségbiztosítási alap bevétele 1.700,1 milliárd, a kiadása pedig 1.735,4 milliárd, míg a hiánya 35,3 milliárd forint lesz 2012-ben.

A 600 módosító indítvány körülbelül egytizedét a kormány és az Országgyűlés is támogatta. Az adórendszerben a legfontosabb változásokat az evá-val, a regisztrációs adóval és a népegészségügyi termékdíjjal kapcsolatos módosítások jelentették, a másik nagy változás pedig a megyei önkormányzati intézmények állami kezelésbe vétele, amely közel 350 milliárd forintos mozgást jelentett. Emellett a bírák és ügyészek illetményeinek növekedése, valamint rendőrségnél a tiszthelyettesek és a zászlósok béremelése is változtattak a költségvetésen - mondta Szijjártó Péter (Fidesz), a számvevőszéki és költségvetési bizottság alelnöke.

A tervek szerint 2012-ben 2,5 százalékos lesz a költségvetés hiánya, amivel megnyílik az államadósság további csökkentésének lehetősége is. Emellett Szijjártó Péter fontosnak nevezte a nyugdíjkassza lábra állítását, valamint azt is, hogy az egészségügyi kassza hiánya is kevesebb mint fele lesz a 2011-esnek. A jövő évi büdzsé különböző fejezeteiben összesen 300 milliárd forintot különítettek el tartalékként, ebből 200 milliárd forint felhasználása korlátozott is – sorolta Szijjártó Péter. A költségvetés újra megnyitott részletes vitáját a jövő héten folytatja az Országgyűlés.

Nem veszélyztetik a hiánycél a költségvetési módosítók

Az elfogadott első körös módosító javaslatok nem veszélyeztetik a 2,5 százalékos hiánycél elérését, a bevételi és a kiadási oldalon ugyanakkor jelentős módosításokat eredményeztek – mondta Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kedden, a számvevőszéki és költségvetési bizottság ülésén. A bevételi oldalon az adó- és járulékváltozások miatt az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) 46 milliárd forinttal, az egészségügyi hozzájárulásból 43 milliárd forinttal, az áfából 20 milliárd forinttal nagyobb, míg a regisztrációs adóból 25 milliárd forinttal, a népegészségügyi termékdíjból 10 milliárd forinttal kisebb bevétellel számol a kormány. A kiadási oldalról a munkáltatók által fizetett társadalmi hozzájárulás rendszerének változását emelte ki a helyettes államtitkár, az új szociális hozzájárulási adó miatt a társadalombiztosítási alapoknál és a központi költségvetés kiadásainál is változásokat kellett végigvinni.

Az adóváltozások mellett döntően a megyei önkormányzatok intézményeinek állam általi átvétele okozza a költségvetés bevételi és kiadási számainak jelentős változását, ugyanis az intézmények nemcsak a kiadásaikat viszik magukkal, hanem a bevételeiket is. A kiadások összességében 372,6 milliárd forinttal, a bevételek pedig valamivel 373 milliárd forint felett növekednek, a hiány kis mértékben javult az elfogadott módosító javaslatok eredményeként - mondta Banai Péter.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...