Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Az NKM Energia Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatói e-ügyintézést biztosító szakrendszerében 2020.11.08-án 09:00 és 14:00 között meghibásodás miatti nem tervezett üzemszünet lesz.

Ezen időszakban az NKM Energia Zrt felé földgáz szolgálatatással kapcsolatban nem lesz lehetséges az ügyfeleknek az ügyintézés.

Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NISZ Zrt. a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson és a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum (RNY+) szolgáltatásán 2020. október 31-én 00:00 órától 2020. október 31-én 02:00 óráig karbantartást végez. Ezen időszak alatt a KAÜ és így minden más KAÜ-t használó szolgáltatás nem lesznek elérhetőek.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy 2020. október 31-én 00:00 órától 2020. október 31-én 04:00 óráig az új magyarorszag.hu portálon keresztül nem lehet majd elektronikus űrlapokat beküldeni a Központi Víruskereső szolgáltatáson történő karbantartás miatt.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre 1,6 százalékos GDP-növekedést vár a kormány

Cikk:

Szerdán a kormány második olvasatban tárgyalta a 2013-as költségvetés tervezetét. Eszerint a GDP-hez mért államadósság 78-ról 76 százalékra csökken, az infláció 4,2 százalék lesz, a GDP pedig 1,6 százalékkal nőhet 2013-ban. Tavasszal pont kerülhet a túlzottdeficit-eljárásra is – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az első negyedévi GDP-adatok alapján az idén a magyar gazdaság stagnál, az év első felében negatív, majd a második félévben pozitív GDP-alakulással számolnak  - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány második olvasatban tárgyalta a 2013. évi költségvetést, amelynek tíz sarokszámát változatlanul hagyta, így továbbra is 1,6 százalékos jövő évi GDP-növekedéssel számol. Az államháztartási deficit 2,2 százalék lesz, az államadósság GDP-hez mért aránya 78-ról 76 százalékra csökken a büdzsében szereplő pálya szerint. A javaslat 4,2 százalékos inflációval és 299,4 forintos euróárfolyammal számol. A folyó fizetési mérleg aktívuma 4 százalék lesz az idei 2 százalék után - sorolta a a miniszter.

A kormány mind a bevételi, mind a kiadási főösszegét megemelte a 2013. évi költségvetésnek, ugyanolyan mértékben, 170 milliárd forinttal, így a deficit változatlanul 660 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka. A kiadási oldalon 120 milliárd forint a tárcák és állami szervek többlet forrásigényének kielégítését szolgálja, 50 milliárd forinttal pedig az Országvédelmi Alapot emelik meg, így az 100 milliárd forintra nő.

A kormány 280 milliárd forint bevétellel mindenképpen számol jövőre a tranzakciós illetékből. Az illeték korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) nem változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja. Május elején még arról számolt be Matolcsy György, hogy a tranzakciós illetékből, amelynek hatálya a 600 ezer milliárd forintos teljes éves tranzakciós körből 130 ezer milliárdosra terjedne ki, 130 milliárd forint bevétele származna a büdzsének.

MTI


A kormány több kérdésről tárgyal a bankszövetséggel

A kormány több kérdésben folytat tárgyalásokat a bankszövetséggel, így a tranzakciós illeték felső korlátjáról, a bankadó esetleges kivezetéséről, valamint egy pénzügyi élénkítő paktumról - mondta Matolcsy György. Ha kivezetik a bankadót, nem lehetne általános felső korlátja a tranzakciós illetéknek, hiszen a bankadó kivezetése révén kieső forrást pótolni kell – fogalmazott. A tárgyalások témája emellett egy új otthonteremtési program is, mert a miniszter értékelése szerint a jelenlegi nem működik.

Az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe. Számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, ennek köszönhetően 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik - ismertette a miniszter.


Pont kerülhet tavasszal a túlzottdeficit-eljárásra

Két lépésben szeretnénk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, az első lépés reálisan június 22-én lesz, amikor megszüntethetik a kohéziós alapok felfüggesztését, miután az Európai Bizottság legutolsó előrejelzése szerint jóval 3 százalék alatt - 2,7 százalék - lesz a magyar államháztartási hiány jövőre - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A második lépés jövő tavasszal lehet, amikor Magyarország bebizonyítja, hogy 2012-ben 2,5 százalék volt a deficit, s meglesznek az első negyedévi adatok a jövő évi költségvetésből.

Ugrás vissza Ugrás vissza...