Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:397 milliárdos kiigazításról döntött a kormány

Cikk:

A 2012-es költségvetésben 133 milliárd, a 2013-asban 397 milliárd forintos kiigazítást hajt végre a kormány, ezzel biztosítható, hogy idén, jövőre és 2014-ben is 3 százalék alatt maradjon a GDP-arányos államháztartási hiány - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az intézkedések közt szerepel a hatékonyabb adóbeszedés, a segélyplafon és a 3 ezrelékes tranzakciós illeték bevezetése és egy 30 milliárdos megtakarítást hozó bürokráciacsökkentő csomag is.

A 2013-as költségvetésben 397 milliárd forintos kiigazítási programról döntött csütörtöki ülésén a kormány, amellyel biztosítható a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a kormányszóvivői  tájékoztatón. A kormány 133 milliárd forinttal kiigazítja az idei költségvetést is: a minisztériumok és kormányzati intézmények idei költségvetéséből meghatározott összegeket, illetve a vagyoni fejezetekben maradványokat zárol többek között a Nemzeti Földalapnál és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál. Az intézkedések révén az idén, jövőre és 2014-ben is 3 százalék alatt tartható a GDP-arányos államháztartási  hiány. Az ország ezzel nemcsak az Európai Bizottság ajánlását teljesíti, de elkerüli a több mint ezermilliárd forint kohéziós forrás elvonását – mondta Matolcsy György.


Idén csökken, jövőre 1 százalékkal nőhet a gazdaság

A kormány új makrogazdasági prognózisa az idei első félévi 1,2 százalékos visszaesés megállását várja a második félévben. Matolcsy György jelezte, hogy idén a GDP várhatóan csökkenni fog, jövőre azonban 1 százalékos növekedéssel számol a kabinet. (Korábban 0,1 százalékos növekedést várt idénre és 1,6 százalékot 2013-ra.)

A gyengébb GDP-kilátásokat a miniszter az exportpiacok lassulásával, a mezőgazdaság gyenge teljesítményével, az építőipar zuhanásával, és a beruházások visszaesésével magyarázta. Az új államháztartási hiánycél az intézkedések révén az idén és jövőre is a GDP 2,7 százaléka.

MTI


EU-támogatások, bürokrácia, elhalasztott tanári béremelés

A kormány az EU/IMF hitelmegállapodás megkötése után jelenlegi 15 százalékról  5 százalékra csökkenti az Európai Uniós projektek társfinanszírozásának arányát, amely 55 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek.

A kormány bürokráciacsökkentő csomagról is döntött, amely 30 milliárd forinttal javítja a költségvetési egyenleget. Ennek keretében a közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat. A közszférában a következő három évben nem töltik fel a nyugdíjba vonulók helyét. Egyes ágazatokban azonban, így az egészségügyben nem lesz nyugdíjas létszámstop, mivel ott ez nem érvényesíthető. Az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi kormányzat által átvett iskolák, korházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma már 2013-tól.

A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-i emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Amennyiben viszont 2013-ban a tervezett 1 százaléknál jobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.


Bevezetik a segélyplafont

A kormány 8-10 milliárd forintos egyenlegjavulást vár az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra vonatkozó felső korlát bevezetésétől. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány még nem döntött, milyen támogatásoknál vezeti be a felső korlátot és leszögezte: semmilyen gyerekneveléssel kapcsolatos támogatás nem jöhet szóba. Jogos és igazságos lépésnek mondta, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél ne legyen nagyobb az egy főre jutó szociális támogatások összege.


Három ezrelékre emelkedik a tranzakciós illeték

A jövő évtől a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes tranzakciós illetéket kell majd fizetni a korábban tervezett 1 ezrelék helyett. A tranzakciós illetéket mégsem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra, de 30 milliárd forinttal 40 milliárd forintra emelik a Magyar Államkincstár által fizetendő tranzakciós illeték összegét. Mint mondta, a gyengébb növekedési ráta és "partnereink kifogásai" miatt a kormány már nem számol ezzel a tétellel. Emlékeztetett: az Európai Bizottság a jegybanki tranzakciós illeték miatt kilátásba helyzete, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.


Adóbeszedés, online pénztárgépek, fordított áfa, TB

A kormány 95 milliárd forintos többletbevételt remél az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől. Matolcsy György a csütörtöki kormányülés egyik legfontosabb döntésének nevezte, hogy a kormány a jövő év során, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével valamennyi pénztárgéphez bevezeti az online kapcsolatot. A miniszter kormányzati számításokat idézett, amelyek szerint Magyarországon mintegy 500 milliárd forintot tesz ki a meg nem fizetett áfa. Az intézkedést az olaszországi, svédországi és szlovéniai sikeres példákkal is magyarázta. Bulgáriában hasonló intézkedésnek köszönhetően 1 milliárd euróval, közel 300 milliárd forinttal több lett az áfabevétel - tette hozzá.

Az adóintézkedések között említette fordított áfa kiterjesztését a sertéskereskedelemre. Az öt gabonanövénynél ez az intézkedés bevált az elmúlt hónapokban - mondta Matolcsy. A gazdaságfehérítés így összesen 120 milliárd forintnyi többletbevételt hozhat a költségvetésnek.

A miniszter számításai szerint 51 milliárd forint egyenlegjavítást hoz a társadalombiztosítási hozzájárulásra vonatkozó plafon eltörlése. Megszűnik az a jelenlegi rendelkezés, hogy havi 661 ezer forint felett 0 százalék a TB-hozzájárulás kulcsa. Mind mondta, egyenlegében ez az intézkedéssel az adófizetők 1 százaléka valamivel többet fog befizetni 2013-ban, mint idén, de ezek az adófizetők így is többet tarthatnak meg, mint az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése előtt.

Az EU miniszteri tanácsának a túlzotthiány-eljárás keretében kiadott ajánlásainak teljesítése érdekében hozott kormányzati  intézkedések itt olvashatók! (Pdf, 846 Kb)

Ugrás vissza Ugrás vissza...