Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:December közepére lesz elfogadott költségvetés

Cikk:

A jelenlegi tervek szerint december közepére lesz elfogadott költségvetése az országnak, miután a 2013-as büdzsét érintő, az elmúlt hónapok döntéseit egybefogó módosító indítványok az államháztartási törvény rendelkezései szerint kerülnek benyújtásra - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki online tájékoztatón.

Eddig 101 milliárd forintot írtak le a bankok a pénzügyi szervezetek különadójából, így 2012-ben mintegy 80 milliárd forint bevétellel számol a kormány. 2013-ban mintegy 144 milliárd forint a pénzügyi szervezetek különadójából tervezett bevétel, ami azért tér el a korábbitól, mert a biztosítók új adója kiváltja a rájuk eső "bankadót" – mondta Banai Péter Ernő.

Egy másik kérdésre, amely azt tudakolta, hogy mivel pótolja a kormány a tervezett IMF/EU-megállapodás hatását, a 102 milliárd forint kiadáscsökkenést 2013-ban, Banai Péter Benő kifejtette: a jövő évi kamatkiadások már a jelenlegi és a jövő évre várt hozampálya alapján lényegesen kedvezőbben alakulnak, mint ahogyan azzal a költségvetési tervezés korábbi szakaszában számoltak. A megállapodás hatása a kamatkiadásokra így mérsékeltebb. A jövő évi költségvetést jelentős tartalékokkal tervezi a kormány, amivel biztosítható, hogy a 2,7 százalékos hiány mindenképpen teljesíthető legyen - tette hozzá.

Az év hátralevő részében a devizakibocsátás az IMF/EU-tárgyalások alakulásának a függvénye. A kormánynak szándékában áll nemzetközi piacokon devizakötvényt kibocsátani, mivel a lejáró államadósság miatt fellépő finanszírozási igény biztosítására a forintpiac túlzott megterhelésének elkerülése érdekében célszerű a devizában történő államkötvény-kibocsátás is.

A november elején esedékes jelentős devizatörlesztések rendben megtörténtek, a jegybanknál levő Kincstári Egységes Számláról vásárolt az állam devizát, ebből került sor a törlesztésre - jelezte a november 12-én esedékes, közel 670 millió eurónyi fizetési kötelezettséggel összefüggő kérdésre válaszolva Banai Péter Benő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...