Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A kormány benyújtotta a költségvetés tervezetét

Cikk:

Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken a Parlamentben átadta a 2010-es büdzsé tervezetét Szili Katalin házelnöknek. A jövő évi költségvetés az ideihez képest összesen 448 milliárd forintos megtakarítással számol.

Oszkó Péter benyújtotta a parlamentnek a 2010-es költségvetés tervezetét pénteken. A pénzügyminiszter a szokásoknak megfelelően a vízibivalybőr táskában hozta el a jövő évi büdzsé egy példányát, amelyet Szili Katalin házelnöknek adott át a Parlamentben, a jogszabálytervezet elérhető az Országgyűlés honlapján.

A rendszerváltás óta először fordult elő, hogy ilyen korán készüljön el a kormány a költségvetéssel, amely benyújtásának jogszabályi határideje szeptember 30-a - mondta Szili Katalin. A 2010-es költségvetés tervezetének általános vitája október 6-án kezdődik, a zárószavazást pedig a tervek szerint november 30-án tartják. A plenáris ülésen az Állami Számvevőszék, valamint a Költségvetési Tanács elnöke is véleményt mondhat a büdzséről. A kormány a jövő heti ülésén tárgyalja a költségvetési törvényt megalapozó úgynevezett "salátatörvényt", amelyet jövő pénteken nyújtanak be az Országgyűlésnek.

A pénzügyminiszter szerint tartható a hiánycél

Ha az ország továbbra is fegyelmezett költségvetési politikát folytat, akkor jövőre megindulhat a gazdaság növekedése, és tartható lesz a 3,8 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiány - mondta Oszkó Péter. A pénzügyminiszter szerint a költségvetés kettős célja az egyensúly megtartása és a növekedés feltételeinek megteremtése, ezt pedig csak takarékos gazdálkodással lehet elérni.

A jövő évi költségvetés tervezete az államháztartásban 15.693,9 milliárd forint bevételi és 16.754,3 milliárd forint kiadási főösszeg mellett 1.060,3 milliárd forint hiányt tartalmaz, pénzforgalmi szemléletben ez a GDP 4, eredményszemléletben pedig 3,8 százaléka. A költségvetés elsődleges többlete 197,4 milliárd forint, a GDP 0,8 százaléka lesz.

Összesen 448 milliárd forint kiadáscsökkentés

Jövőre a legfontosabb kiadáscsökkentő lépések között a közösségi közlekedés 40 milliárd, az önkormányzatok támogatása bruttó 120, nettó 85 milliárd, míg a fejezetek támogatása 140 milliárd forint megtakarítással szerepel. Ezen kívül a lakossági energia támogatására 55 milliárd forinttal  szán kevesebbet a Pénzügyminisztérium, mint az idei várható kiadás, míg a lakástámogatásra 48 milliárd forinttal, a nyugdíjakra pedig 80 milliárddal fordítanának kevesebbet jövőre. Így az ideihez képest jövőre az összes kiadáscsökkentés 448 milliárd forint.

A népszámlálás miatt pluszpénzt kap a KSH

A fejezeti támogatások csökkentésénél érvényesülnek a gazdaságpolitikai prioritások, de néhány fejezet támogatása a többletfeladatok miatt nőni fog. Ilyen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amelynek előirányzata 40 százalékkal 13,4 milliárd forint fölé emelkedik a jövő évi népszámlálás miatt. A 2010-es parlamenti választások miatt pedig az Országgyűlés Hivatalának támogatása mintegy 19 százalékkal nő. A nyertesek között van a Köztársasági Elnökség költségvetési fejezet is, amely az idei korrigált előirányzatnál 40 százalékkal kap többet, 1,8 milliárd forintot. Többlet pénzhez jut a Külügyminisztérium, a közlekedési tárca és a Költségvetési Tanács is.

A legjelentősebb csökkenést a szociális tárca szenvedi el, ahol mintegy 26 százalékkal csökken az előirányzat. Ennek egy jelentős része egyszeri feladatok miatti csökkenés, illetve fejezetek közötti átrendezés.

A távhő áfája 5 százalékra csökkenhet, ha a jövő évi költségvetés tervezetében meglévő pénzügyi kereteket a szavazás során tartani lehet, és így erre megfelelő tartalék marad. A távhő jelenleg a kedvezményes 18 százalékos áfakörbe tartozik ez év augusztus elsejétől - mondta a pénzügyminiszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...