Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Költségvetési átcsoportosításokról döntött a kormány

Cikk:

A kormány 531 millió forinttal megemelte a debreceni villamosprojekt támogatását, a munkahelyvédelmi akcióterv kommunikációs feladataira 700 millió, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megalapítására és működtetésére pedig 366 millió forintot csoportosítanak át, utóbbi kettőt a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított keretből fedezik.

A rendkívüli kormányzati intézkedések terhére a kormány azonnali hatállyal 366 millió forintot csoportosít át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megalapítására és idei működésére – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. Jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásúak lesznek az oktatási intézmények. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a napokban arról beszélt: arra számít, hogy legalább kétezer iskola kerül át állami fenntartásba januártól, vagyis ennyi intézményt kell majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak koordinálnia. A szeptember 1-jével létrejött, az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladatait a tankerületeken keresztül látja el.

Azonnali hatállyal 690 millió forintot csoportosít át a kormány a munkahelyvédelmi akcióról való tájékoztatás lebonyolítására. A kabinet a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított keretből csoportosítja át a pénzt, amelynek fel nem használt részét vissza kell fizetni, a költségvetési forrás jogszerű felhasználását pedig a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal fogja ellenőrizni. Orbán Viktor július 2-án hirdetett munkahelyvédelmi akciótervet, amelynek részleteiről a közelmúltban levélben tájékoztatta a miniszterelnök az állampolgárokat. A terv részeként a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a - vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó - 16 százalékos kisvállalati adót.


Több támogatást kap a debreceni villamosprojekt is

A kormány jóváhagyta a Közlekedés Operatív Program "Debrecen városi villamoshálózat fejlesztése (2-es vonal)" című nagyprojekt támogatásának megemelését 531.314.584 forinttal - az erről szóló határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A támogatás növelésének felelőse - azonnali határidővel - a nemzeti fejlesztési miniszter. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapja szerint a projekt összköltsége 17,7 milliárd forint, a megítélt támogatás pedig 15,8 milliárd forintot tesz ki.

A szerződés módosulásáról már tárgyal az önkormányzat a kivitelező konzorciummal, a 2-es villamos nyomvonala építésének új határideje 2013. december 20. – mondta el Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen gazdasági alpolgármestere. A pályatest építésének korábbi kivitelezési határideje május végén lejárt. A döntnök határozata szerint egyik fél sem hibás a határidő módosulásáért, s megállapított egy 531 millió forintos többletköltséget is, amit az önkormányzatnak kell az ATK konzorcium részére kifizetni - magyarázta Pajna Zoltán.

Jelenleg a kivitelezési szerződés módosításának előkészítésén dolgoznak, egyeztetnek a fejlesztési minisztériummal és más szervezetekkel, mivel a források többségét a magyar állam és az EU adja. A kormányhatározat lehetővé teszi a szerződés módosítását, s immár a pénzügyi fedezet is biztosítva van - jegyezte meg Pajna Zoltán.

Ugrás vissza Ugrás vissza...