Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Állami támogatás a kombinált fuvarozásra

Cikk:

Az Európai Bizottság elfogadta Magyarország középtávú koncepcióját a környezetkímélő fuvarozási mód támogatására, az ilyen fuvarozást szervező cégfek idén 900 millió forint állami támogatásra számíthatnak.


Már az idén 900 millió forint állami támogatáshoz jutnak a "gördülő országút" programban részt vevő hazai, kombinált fuvarozást szervező és lebonyolító cégek, miután a Európai Bizottság (EB) a héten elfogadta Magyarország középtávú koncepcióját a környezetkímélő fuvarozási mód támogatására - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM). A kombinált - RO-LA - fuvarozás lényege, hogy a nehéz tehergépjárműveket és vezetőiket adott szakaszon vasúton szállítják, mérsékelve ezzel a közutak teherjármű-forgalmát, valamint a szén-dioxid-kibocsátást.

Drágább, de környezetkímélő a kombinált szállítás

A koncepció értelmében a magyar állam négy éven át degresszíven támogatja a RO-LA fuvarozás fejlesztését. A 2008-2011-ig terjedő támogatási programban összesen 2,98 milliárd forint állami támogatás adható a fuvarszervezőknek és az úgynevezett vasúti operátor társaságoknak. A támogatás célja a kompenzáció, mert ez a fajta vasúti teherszállítás többe kerül a fuvarozóknak, mintha közúton közlekednének - mutat rá a minisztérium.

Jelenleg Szeged (Kiskundorozsma) és az ausztriai Wels között van lehetőség RO-LA közlekedésre, de a szaktárca tájékoztatása szerint a támogatási összegből adott esetben lehetőség van újabb útvonalakon beindítani a RO-LA fuvarozási rendszert. Ilyen útvonal lehet a Mosonmagyaróvár-Ljubljana (Szlovénia) és a Szeged-Villach (Ausztria) viszonylat is.

A minisztérium adatai szerint Kiskundorozsma és Wels között évente mintegy 39 ezer kamiont szállítanak vasúton, ez évi 124 tonnával csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A támogatás négy éve alatt a vasúton szállított kamionok számát a tárca szeretné évi 60 ezerre emelni, aminek eredményeképpen a károsanyag-kibocsátás mintegy 190 tonnával csökkenne.

Ugrás vissza Ugrás vissza...