Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyedi azonosítók kerülnek a drága élelmiszerekre

Cikk:

Egyre több értékes élelmiszert hamisítanak, a kormány ezért egyedi azonosítókat vezetne be a kereskedelemben. Az azonosító termékenként 15-280 forintba kerülne, a leolvasó készüléket pedig 18 ezer forintért szerezhetnék be a kereskedők.

Rövid időn belül egyedi azonosítókat vezetnek be a nagy értékű élelmiszereknél is, mert az utóbbi időben egyre több ilyen terméket hamisítanak - jelentette be Kondorosi Ferenc egy konferencián Budapesten. Az Új Rend és Szabadság Program kormánybiztosa azt mondta, hogy mintegy 5,5 százaléknyi hamisított táplálékkiegészítő kerül forgalomba, főként az interneten. Eddig három nagy razziát tartottak az érintett hatóságok az élelmiszer- és gyógyszerpiacon, de a kormánybiztos további ellenőrzéseket is sürgetett. Az egyedi azonosítók felhelyezése - terméktől függően - 15-280 forint közötti összeget jelentene, míg a leolvasó mindössze 18 ezer forint többletkiadással terhelné az eladókat. Ilyen termékeket több uniós tagországban is rendszeresítettek.

Kondorosi Ferenc szólt arról is, hogy 13 éve készül az új büntető törvénykönyv (Btk.), de legalább 3-4 év, mire hatályba léphet, ezért olyan jogszabályi hátteret kell alkotni, amely gátat vet az élelmiszerek feketegazdaságnak.

A rendőrség igazgatási központjában tartott, az élelmiszerekkel kapcsolatos bűncselekményekről szóló konferencián a politikus azt mondta: olyan egységes adatbázison alapuló "feketelista" létrehozására van szükség, amely kapcsolódik a nyolc együttműködő hatósághoz, így az adó-, a fogyasztóvédelmi- és vámügyekben is összehangoltabb akciókat tudnak érvényesíteni. Amint az Országgyűlés megválasztja az adatvédelmi biztost, kérni fogja ehhez a segítségét - tette hozzá.

Rendőrségi szakértők segítik a bírákat

Az élelmiszer-bűncselekményekben a bírósági perek túl sokáig húzódnak, ezért felajánlották, a rendőrségi szakértők képzéseket tartanak a témában még tapasztalatlan bíráknak. Az ilyen ügyekben nagyban eltérő ítéletek születnek, ezért tanulmányozzák az élelmiszer-hamisítási ügyekben született közép-európai ítéleteket, és a tapasztalatokat beépítik jogszabálytervezetükbe.

Házi István vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója a konferencián mondott rövid beszédében megemlítette, rendőri és kormányzati szinten is történtek lépések az élelmiszer-bűncselekmények visszaszorítására, így idén két törvény is született, míg az ellenőrző hatóságok razziáik során 57 alkalommal indítottak eljárást.
Ugrás vissza Ugrás vissza...