Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötszázmilliárddal csökkennek a vállalkozások terhei

Cikk:

A kormány az idén két lépésben összesen 500 milliárd forintos bürokrácia-csökkentő programot dolgoz ki, amelynek 2012-től már érezhető hatása lesz a vállalkozások számára - jelentette be Matolcsy György a kormányülés után szerdán. A nemzetgazdasági miniszter azt is hangsúlyozta: nem fagyasztják be a béreket a közszférában, az állam emelni fogja azokat.

Június 30-ig 100 milliárd, augusztus végéig pedig további 400 milliárd forintos bürokrácia-csökkenést eredményező jogszabálycsomagot dolgoz ki a kormány. A ciklus végéig összesen 2.000 milliárd forinttal kívánják csökkenteni a vállalati szférára nehezedő adminisztrációs terheket. Magyarországon a vállalkozások állami előírású adminisztrációs terhei jelenleg 3.000 milliárd forintot, a bruttó hazai termék (GDP) 10,5 százalékát teszik ki, miközben az európai uniós átlag 3,8 százalék. A hatásvizsgálatok alapján a most induló tehercsökkentő programtól a kormány azt várja, hogy a ciklus végéig 1,2-1,3 százalékos többlet GDP-növekedést eredményez. A program egyúttal 100-150 ezer új munkahelyet hoz létre a magyar gazdaságban – sorolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A szükséges lépésekről több hónapon keresztül 19 vállalkozói érdekképviselettel, civil szervezetekkel, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és külföldi kamarákkal is egyeztettek.

A bürokrácia-csökkentést szolgáló lépéseket részletesen csütörtökön hozza majd nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium, de a miniszter példaként említette, hogy 15 milliárd forintos megtakarítás származik majd az adófizetés és bevallások módjának egyszerűsítéséből. Az adófolyószámlák számát 50 százalékkal tervezik csökkenteni, egyszerűsítik az átutalásokat és csökkentik az adóbevallások gyakoriságát. A kis- és közepes vállalkozások régóta kérik, hogy 200 millió forintig ne kelljen kötelezően könyvvizsgálatot kérni, ez most megvalósul, és 5,6 milliárd forintos megtakarítást eredményez - mondta Matolcsy György.
 
Ritkábban kell majd a jövőben a vállalkozásoknak kötelező adatszolgáltatást teljesíteniük, az intézkedéssel 32 milliárd forintot takaríthat meg a magyar üzleti élet. További mintegy 46 milliárd forintot takarítanak meg azzal, hogy jelentősen csökkentik a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációt. A hatósági bírságolás követhető, betartható, és "nem bosszantó" gyakorlatát vezetik be, ettől 7 milliárd forint megtakarítást várnak. A változtatások kulcseleme lesz azok stabilitása, vagyis az érintett területeken kiszámíthatóvá teszik az adminisztrációs terheket. Amit egyszer most törlünk, azt semmilyen módon nem lehet majd visszahozni" - fogalmazott Matolcsy György.

A konvergenciaprogram nem rendelkezik a bérek befagyasztásáról a közszférában, ezen a területen 5 százalékos létszám-leépítési kötelezettséget vállalt a kormány. Ez megegyezik a közszféra természetes fogyásával, amit nem pótolnak. A kabinet emellett tíz százalékkal csökkenti a dologi kiadásokat. A közszférában tehát a bérek emelkednek, miközben a szféra létszáma csökken, ezért csökken az ehhez szükséges bértömeg is. A kormány emellett egyszerre szűkíti az adójóváírást és vezeti ki a szuperbruttósított adóalap-számítást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...