Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hatvanmillióval támogatott hitel a könyvszakmának

Létrehozva: 2003. március 6.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kulturális tárca 33 pályázónak összesen 852 millió forintnyi hitelre nyújt ötvenszázalékos kamattámogatást. Ezzel a minisztérium több mint kétmilliárdos könyvforgalmazást segít.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az idén duplájára, 60 millió forintra emelte a könyvkiadók és könyvterjesztők hitelfelvételének támogatását. A tárca a 33 pályázónak összesen 852 millió forintnyi hitelre nyújt ötvenszázalékos kamattámogatást. Vas Lajos államtitkár elmondása szerint ezzel több mint kétmilliárdos könyvforgalmazást tesznek lehetővé.

A vállalkozások megerősödését várják

A tárca a kamattámogatással hitelhez kívánja juttatni a tőkeszegény könyvszakmát. A kulturális szempontból értékes és egyben jól eladható könyvek forgalmazását piaci eszközökkel támogatják, hogy megerősödhessenek a hazai könyvszakmai vállalkozások.

A kiadók elsősorban az igényes irodalmi alkotások, sorozatok, tudományos és ismeretterjesztő művek megjelentetéséhez, a könyvkereskedők pedig készletbővítésre, a klasszikus és kortárs magyar legújabb kiadványaihoz, illetve a nehezebben fogyó, nagy értékű könyvekhez igényelhettek kedvezményes hitelt. A pályázók a saját erő mellett minimum négy, maximum hatvanmillió forint kamattámogatásos forgóeszközhitelt kapnak legalább hat, legfeljebb tizenkét hónapos futamidőre.

A pályázatokat a minisztérium által felkért, a magyar könyvszakma és könyvpiac viszonyait jól ismerő bizottság bírálta el. Idén először fordult elő, hogy a keretösszegből mind a 33 pályázónak odaítélhették a kért összeget. Diósi László , a K&H Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: a nyertesek hitelbírálatát nyolc napon belül elkészítik. A kamat a cég minősítésétől függően 11 és 14 százalék között mozog.

Hét éve működik a program

A kedvezményes könyvszakmai hitelprogram már hét éve működik eredményesen a kulturális tárca és a Kereskedelmi és Hitelbank között. A minisztérium 2002-ben 32 millió forintot fordított erre a célra, ami 385 millió forint hitel felvételét segítette, ez pedig könyv formájában egymilliárd forintos forgalmat jelentett.

Bart István , a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint a hét évvel ezelőtti 22 milliós támogatás a könyvszakma mentőöve volt, hiszen akkor még a bankok szóba sem álltak a kiadókkal. Az elmúlt évek a vállalkozások megerősödését jelentették. Ma a könyvpiac több mint ötvenmilliárdot tesz ki, hét évvel ezelőtt csupán ennek a felét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...