Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétszáz könyvtárat fejlesztenek uniós támogatással

Cikk:

Országszerte 204 könyvtár infrastrukturális fejlesztése valósulhat meg 2010 végéig az Európai Unió több mint 2,2 milliárd forintos támogatásával a Tudásdepó Expressz elnevezésű program keretében - közölte szerdán a pályázatot kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

A teljes nevén Társadalmi infrastruktúra operatív program (TIOP) 1.2.3. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése (Tudásdepó expressz) címmel kiírt pályázat célja, hogy a tanulók, tanárok, érdeklődők az ország legkisebb, legtávolabbi településének könyvtárából is megrendelhessék az ország bármely más bibliotékájában őrzött dokumentumokat. A kiírás emlékeztet arra, hogy a könyvtári statisztika 2001-2005 közötti adatai alapján a korszerű könyvtári ellátást nyújtó nagyobb intézményekben (egyetemi és megyei könyvtárak, budapesti önkormányzati könyvtárak) 25-30 százalékkal nőtt az olvasók száma, míg a rosszabbul felszerelt, kevesebb szolgáltatást nyújtó kisebb települési könyvtárak alig tudták megtartani olvasói bázisukat.

Segítik a fogyatékkel élőket

A pályázatban kötelezően megvalósítandó feladat volt a fogyatékkal élők számára biztosítandó speciális könyvtári szolgáltatások fejlesztése, de a kiírás a működő könyvtárral nem rendelkező kistelepüléses körzetekben könyvekkel, folyóiratokkal, számítógépekkel, internetkapcsolattal felszerelt, rendszeres időközönként érkező mozgókönyvtári rendszer kialakítását is megcélozta.

Harminc projektben 204 könyvtár újulhat meg

A program első ütemére 87 pályázat érkezett be, ezek közül 84 felelt meg a feltételeknek. A tartalmában jó minőségűnek ítélt pályázatokból a rendelkezésre álló, megnövelt forráskerettel 33 nyertes projekt született, amelyből 30 konzorciális, így összesen 204 könyvtár javíthatja szolgáltatásai színvonalát. Az egy-egy projektre jutó támogatások összege 100 millió és 7,7 millió forint között mozgott; az elbírálásnál előnyben részesültek a leghátrányosabb helyzetű kistérségek könyvtárai.

Könyvtárbusz és Braille-nyomtatók

A pályázat segítségével elindulhat Magyarország első könyvtárbusza: a pécsi Csorba Győző Megyei Könyvtár 26 hátrányos helyzetű roma településen működteti majd a mozgókönyvtári ellátást. Az uniós források lehetővé teszik többek között, hogy a Debreceni Egyetem könyvtára nagy kapacitású szerver beszerzésével kialakítsa az Országos Dokumentum-ellátó Rendszer (ODR) példányadatbázisát, de minden pályázatban megtalálható a fogyatékkal élők számára biztosított korszerű informatikai infrastruktúra - így Braille-nyomtatók, képernyőolvasó szoftverek vagy felolvasó-készülékek - beszerzése is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...