Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kismértékben gyorsulhat a magyar gazdaság 2003-ban

Létrehozva: 2003. április 8.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A gazdaság kismértékű növekedése mellett az államháztartás hiánya jelentősen csökkenhet - áll a Kopint-Datorg Rt. keddi előrejelzésében. A tanulmány szerint az elmúlt években a magyar teljesítmények egyre hátrébb sorolódtak kelet-európai összehasonlításban
Kismértékben gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése 2003-ban a Kopint-Datorg Rt. kedden közzétett előrejelzése szerint. A gazdaságkutató cég Konjunktúrajelentés című tanulmányában az olvasható, hogy az év egészében a GDP bővülése 3,5-3,7 százalékos lehet, szemben a tavalyi 3,3 százalékos növekedési ütemmel.
Az államháztartás hiánya jelentősen csökkenhet
A prognózis szerint van esély arra, hogy az államháztartás hiánya idén jelentősen, a GDP 5-5,5 százalékos szintjére csökkenjen. Ugyanakkor a bérek emelkedése idén még markáns lesz, és a fogyasztás is a várható infláció feletti értékben, 6 százalékkal növekedhet.
A beruházások idén 4 százalékkal, az ipari termelés ugyancsak 4 százalékkal bővülhet. A gazdaságkutatók szerint azonban idén csak remélni lehet, hogy a beáramló működőtőke eléri az évek óta megszokott 1,5 milliárd eurós értéket. Magyarország relatív biztonsága viszont valószínűleg növeli az ország vonzerejét. A kutatóintézet prognózisa szerint az import az idén 6,5 százalékkal bővül, az export növekedése 5 százalékos lesz.Inflációs várakozásaikat is mérsékelték a kutatók: a korábbi 5,2 százalékos fogyasztói árindex helyett 4,9 százalékot prognosztizálnak.
A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt két évben a magyar teljesítmények egyre hátrébb sorolódtak kelet-európai összehasonlításban. Gazdaságunk növekedése már alacsonyabb, mint a balti országoké és Szlovákiáé, de meghaladja a cseh és a lengyel gazdaság bővülési ütemét.
A világgazdaság helyzetét befolyásolja az iraki háború
A világgazdaság helyzetét nagymértékben befolyásolja az iraki háború kimenetele, és az ország újjáépítéséhez fűzött remények. A Kopint-Datorg Rt. az optimista forgatókönyv esetén arra számít, hogy a fejlett világban a legkorábban az év vége felé várható javulás.
2003-ban az OECD-országok átlagos gazdasági növekedése két százalék körüli lehet. Az Egyesült Államokban 2,5 százalékos, Japánban 0,8 százalékos, az Európai Unióban mindössze 1,3 százalékos GDP-növekedés valószínűsíthető.
Emellett az olajárak, a deviza- és a tőzsdei árfolyamok hektikus mozgására lehet számítani az idén.
Ugrás vissza Ugrás vissza...