Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták az M0-ás keleti szektorát

Létrehozva: 2008. szeptember 16.
Módosítás: 2008. szeptember 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Elkészült az M0-ás körgyűrű 26,5 kilométeres szakasza, amely a 4-es utat köti össze az M3-as autópályával.

- A kormány egyik prioritása a gyorsforgalmi utak fejlesztése, Baross Gábor óta nem fejlődött ilyen ütemben a közlekedés Magyarországon - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az M0 körgyűrű 26,5 kilométeres újabb szakaszának átadásakor.

Két év múlva kész az M31-es

A teljes M0 keleti szakasz előkészítése és kivitelezése 350 millió euróba kerül, ebből 285 millió az EU kohéziós alapjából származik. A most átadott szakasz kivitelezési költsége nettó 49 milliárd forintot tett ki, a még fel nem használt támogatásból épül meg az M0-Gödöllő közti M31 számú, 12,4 kilométeres átkötés, amely várhatóan két év múlva készül el.

Átadták az M0-ás keleti szektorát

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a központi régió gazdasági fontosságát emelte ki beszédében, a nemzeti termék egyharmada itt termelődik, az adóbefizetéseknek pedig közel fele származik innen. Úgy vélte, hogy az M0 most átadott szakasza annyi beruházót vonz, hogy a többletadóból gyorsan megtérül a beruházás. Elmondta, hogy a jövő év első napjától kitiltják a 12 tonnánál nehezebb járműveket a Hungária körgyűrűről.

Nagyobb a teherbírása

A most átadott autóút a 4-es főutat köti össze az M3 autópályával. Végig kétszer két sávos, de a 4-es főút és az M31 elválási pontja között olyan széles az elválasztó sáv, hogy ott még egy-egy haladó sáv alakítható ki. A most átadott szakasz betonburkolatot kapott, amelynek a teherbírása legalább duplája, mint az aszfaltúté.

A 26,5 kilométer hosszú szakaszon 40 műtárgy - híd, aluljáró - és 9 csomópont létesült. A zajvédő falak hossza 8 kilométer. Az építők 6,4 millió köbméter földet mozgattak meg, és 800 ezer négyzetméter burkolatot terítettek le.

A fővárosi körgyűrű hossza az új szakasszal együtt már megközelíti a 80 kilométert.

Ugrás vissza Ugrás vissza...