Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány elfogadta az esélyegyenlőségi törvényjavaslatot

Létrehozva: 2003. szeptember 10.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Szerdai ülésén első olvasatban foglalkozott a kormány a jövő évi adó- és járulék-jogszabályokkal, valamint elfogadta az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvényjavaslatot. Utóbbiról Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a törvény azt a célt szolgálja, hogy mindenki egyenlő bánásmódban részesüljön. A jogszabály be nem tartását szankcionáló állami szervezet várhatóan 2005. január elsejétől kezdi meg működését.
Első olvasatban tárgyalt a kabinet a jövő évi adók, járulékok és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvényről - közölte a kormányülés után Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A miniszterek a jövő héten döntenek a törvényjavaslatról, amely így a jövő hét második felében az országgyűlés elé kerülhet. A parlament plenáris ülésén előreláthatólag szeptember 29-én kezdődik a törvényjavaslat általános vitája.
Az elvekről döntöttek
Szerdai ülésén a kormány az adótörvényekkel kapcsolatos elvekről döntött, részletekről nem - mondta a kormányszóvivő. A törvény megalkotását négy alapelv vezérli: az arányos közteherviselés, az igazságosság érvényesítése, a versenyképesség biztosítása és a beruházások ösztönzése. Ezekből is kiderül, hogy az adópolitika megállapításakor elsősorban a vállalkozások érdekeit tartják szem előtt.
A kormányszóvivő elmondta: a kabinet 2004-ben is az idén megkezdett utat járja tovább, hiszen idén is jelentős szociális intézkedések történtek. Egy év alatt 845 milliárd forinttal több jutott az embereknek, mondta Gál J. Zoltán, aki hangsúlyozta: az elért szociális eredményeket jövőre is megőrzik.
Lesz adócsökkentés
A szociálpolitikai támogatások és a gyerekes családok segítése terén további előrelépések lesznek, megmarad a minimálbér adómentessége, megvan a fedezet az 53. és 54. heti nyugdíjra, az öregségi nyugdíj emelésére. A családi pótlék megőrzi reálértékét, és a tanévkezdéskor jövőre is lesz plusz egyhavi családi pótlék.
A jóváhagyott koalíciós megállapodás alapján elmondható: jövőre is lesz adócsökkentés, és nem lesz olyan jövedelmi kategória, ahol a reálkereset csökkenne. A 2004-es év emellett az építkezés éve lesz, hangsúlyozta Gál J. Zoltán. Több pénz jut autópálya- és útépítésre, és megvan a pénz arra, hogy az egészségügynek az áfaemelés miatt keletkező többletkiadásait kompenzálják.
Elfogadták az esélyegyenlőségi törvényjavaslatot
A kormányülésen a miniszterek elfogadták az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló (továbbiakban: esélyegyenlőségi) törvényjavaslatot. Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter leszögezte: kétéves előkészítés és számos fórumon folytatott társadalmi vita előzte meg a törvényjavaslat elkészítését. Az új jogszabályra azért van szükség, mert a jelenleg hatályos törvények nem szolgálják elég hatékonyan azt a célt, hogy mindenki egyenlő bánásmódban részesüljön, mondta a miniszter.
A törvényjavaslat egyértelműen meghatározza, hol kötelező az egyenlő bánásmód alkalmazása, valamint pontosan definiálja a diszkriminációval és esélyegyenlőséggel kapcsolatos legfontosabb fogalmakat. A törvényjavaslat húsz különféle esetben javasolja a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, továbbá megkülönbözteti a közvetlen és közvetett diszkriminációt.
A jövőben nem a diszkriminációt kell bizonyítani
Lévai Katalin arra is felhívta a figyelmet: a két pilléren álló, az esélyegyenlőséget és az egyenlő bánásmódot szabályozó jogszabály megfordítja a bizonyítási terhet. Hatályba lépése után ugyanis már nem a vélt jogsérelmet elszenvedőnek kell a diszkriminációt bizonyítania.
A törvény más jogszabályokra is hatással lesz, így valószínűleg módosítani kell az egészségügyi törvénynek azt a passzusát, amely tiltja a leszbikusok és egyedülálló nők mesterséges megtermékenyítését. Valószínűleg meg kell változnia annak a jogszabálynak is, amely miatt jelenleg a meleg férfiak felmentést kapnak a katonai szolgálat alól - mondta Lévai Katalin. A törvény be nem tartásának szankcionálására új állami szervezet jön létre, várhatóan 2005. január elsejétől, ennek neve előreláthatólag Egyenlő Bánásmód Bizottság lesz.
Módosított felnőttképzési törvény
A miniszterek döntöttek a felnőttképzési törvény módosításáról. Ennek értelmében azokat az intézményeket, amelyek úgy végeznek felnőttképzést, hogy nincsenek nyilvántartásba véve, akár ötszázezer forintos pénzbírsággal is sújthatják.
A kormány döntött a 2004-ben állami finanszírozású képzésre felvehető felsőoktatási hallgatók számáról. Az ideihez hasonlóan jövőre is 54 ezer nappali és nyolcezer levelező tagozatos hallgató képzését finanszírozza az állam, ebből több mint húszezren vehetnek részt egyetemi oktatásban.
A kabinet módosította a magánszálláshelyek idegenforgalmi célú hasznosításáról szóló rendeletét is. A jövőben fizetővendéglátás és falusi szállásadás keretében nemcsak magánszemélyek, hanem gazdálkodó szervezetek is kiadhatnak szobákat.
A kabinet arról is tárgyalt, hogy kezdeményezi annak az országgyűlési határozatnak a módosítását, amely az afganisztáni béketeremtésben résztvevő ötvenfős magyar egészségügyi kontingensről szól. A NATO ugyanis részt vesz az afganisztáni békemisszióban, és ez két, jelenleg Portugáliában állomásozó NATO-tisztet is érint. Áthelyezésüket az Országgyűlésnek jóvá kell hagynia.
Ugrás vissza Ugrás vissza...