Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Negyvenmilliárdos hitelprogram segíti az agrárvállalkozásokat

Létrehozva: 2004. december 8.
Módosítás: 2004. december 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány szerdán döntött arról a hitelprogramról, amely mezőgazdasági termelők, kis- és középvállalkozások kedvezményes kölcsönhöz jutását teszi lehetővé. A hitelprogramot a Magyar Fejlesztési Bank várhatóan jövő év elején hirdeti meg.
Mezőgazdasági kis- és középvállalkozók (kkv-k) beruházásainak megvalósítását segíti majd az Agrárfejlesztési hitelprogram keretében kedvezményes kamatozással felvehető kölcsön - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kabinet szerdai ülését követően. A konstrukció feltételeit az agrártárca vezetője és Kóka János gazdasági miniszter dolgozza ki. A hitelprogramot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hirdeti meg, Németh Imre reményei szerint jövő év első heteiben.
Kétéves türelmi idő után kell elkezdeni a visszafizetést
A hitelprogram az agrárszektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknak a mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló beruházásait segíti. A kölcsönt felvehetik fiatal mezőgazdasági termelők is, a tevékenységük megkezdéséhez szükséges beruházásokhoz. Németh Imre kiemelte: elsősorban gabonaraktárak bővítéséhez és állattenyésztő gazdaságok európai uniós szabványok szerinti kiépítéséhez kíván segítséget nyújtani a kormány a meghirdetett hitelprogrammal.
A hitel kamata az euró kamatszintjéhez (eurólibor) igazodik, mértéke az eurólibor plusz 4 százalék, azaz mai szinten 6,2 százalék lesz - mondta Németh Imre. Az akár 15 éves futamidejű kölcsönt a gazdálkodók euróban vehetik fel, ám ez nem jelent nekik pluszkockázatot, az árfolyamkockázatot ugyanis a hitelt nyújtó MFB-n keresztül az állam magára vállalja. A törlesztést a kölcsön felvételét követő kétéves türelmi idő után kell elkezdeni.
A fiatal agrárvállalkozók a hitelfelvételhez szükséges önerőt az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program forrásaiból kiegészíthetik - húzta alá a szakminiszter. A számítások szerint a negyvenmilliárd forintos hitelprogram összesen mintegy 120-150 milliárd forintnyi beruházás megvalósulását teszi majd lehetővé.
A NATO-misszióban 150 magyar katona utazik Irakba
A kormány szerdán döntött az iraki NATO-misszióban való magyar szerepvállalásról, közölte László Boglár a kormányszóvivői tájékoztatón. A kabinet döntése értelmében 150 magyar katona utazik Irakba, a küldetés 2005. június 1-jétől előreláthatóan 2006. szeptember 30-ig fog tartani. A kormányszóvivő bejelentette azt is, hogy a kabinet elutasította a NATO elvárását, hogy a magyar alakulat szállítófeladatokat is ellásson.
A kormány határozata értelmében az iraki misszióban kizárólag a Bagdadban létesítendő kiképzőközpont munkájában vesz részt az alakulat, amelynek az állomás fenntartásához szükséges feladatokat kell ellátnia. A döntésről még a héten tájékoztatja a kormány a NATO és az Európai Unió illetékes fórumait, mondta László Boglár.
Bős-Nagymaros: a kormány elfogadta a rehabilitáció alapelveit
A kormányszóvivő bejelentette azt is, hogy a kormány szerdán elfogadta a bős-nagymarosi rehabilitációs koncepció alapelveit, ami alapján a magyar delegáció tárgyalhat a hágai nemzetközi bíróság döntésének végrehajtásáról a szlovák féllel. A koncepció legfontosabb eleme a természet önszabályozó működéséhez közelítő állapot kialakítása. Kiemelt feladat emellett a Duna főága és mellékágai közötti élő kapcsolat biztosítása, valamint a viszonylag természetes állapotok keresése, mondta László Boglár.
A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy befejezte munkáját a Zengő-bizottság. A testület a jelentését átadta a miniszterelnöknek, az abban foglaltak várhatóan csütörtökön lesznek nyilvánosak.
A kormány úgy döntött: visszaigényelhető a mentőautók után befizetett regisztrációs adó, közölte a szóvivő. A visszaigényelt összeg 109,7 millió forint, amelyből az Országos Mentőszolgálat 13 új mentőautót vásárolhat. László Boglár emlékeztetett arra, hogy az Európa-terv keretében meghirdetett egészségügyi fejlesztési programnak köszönhetően idén már 161 mentőautót kapott az OMSZ.
Ugrás vissza Ugrás vissza...