Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kormánya első fél évét értékelte Bajnai Gordon

Létrehozva: 2009. október 16.
Módosítás: 2009. október 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Bajnai Gordon sikeresnek értékelte a válságkezelő kormány első fél éves munkáját, amit azzal indokolt, hogy Magyarország az elmúlt hónapokban visszaszerezte a befektetők bizalmát. A kormányfő legfontosabb feladatának a 2010-es költségvetés elfogadását tartja.

A meghozott intézkedések között sok olyan van, amelyek jellemzően csak később fordulnak termőre, lassabban mutatkoznak meg az eredményeik, de azt tapasztalom, hogy hamarabb sikerült visszaszereznünk a bizalmat és messzebbre jutottunk a válságból kivezető úton, mint azt fél éve reméltem - összegezte a kormányfő. Példaként említette, hogy ma a nemzeti valuta negyven forinttal erősebb az euróhoz képest, mint a kormányzás kezdetekor, ami 1,7 millió devizahitelesnek nyújt könnyebbséget a részletek fizetésében. Álláspontja szerint mostanra Magyarország kockázatát teljesen átértékelték a befektetők, amit az is mutat, hogy a válság előtti szint alá esett az a kockázati kamat, amit a külföldi hitelezők felé kell fizetni.

Pozitív jeleket látnak az elemzők

Bajnai Gordon
a bizalom visszatérésével kapcsolatban utalt több, a magyar gazdaság helyzetéről nemrégiben megjelent pozitív hangvételű, független külföldi elemzésre. Az Európai Bizottság pedig épp a napokban értékelte a korábbinál feljebb Magyarországot az államháztartás fenntarthatóságának szempontjából. Egy másik elemzés szerint hazánk lehet az első, aki bevezetheti az eurót a közép-európai régióban Lengyelország és Csehország előtt, feltéve, hogy az ország a jelenlegi gazdasági pályán marad. A miniszterelnök úgy fogalmazott: amíg a munkahelyek száma újra nem növekszik, addig nem beszélhetünk a válság végéről.

Minden faluba juthat rendőr

A miniszterelnök a legfontosabb feladatnak a költségvetés elfogadását tartja. Értékelése szerint a jövő évi büdzsé azon túl, hogy stabilizálja az ország helyzetét, az adócsökkentésen keresztül megnyitja a lehetőséget a növekedés előtt és választ ad a közbiztonság kérdésére is, amely kiemelten fontos a mai Magyarországon minden állampolgárnak. A költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a legkisebb faluban is elérhető közelségben legyen rendőr. A faluőr program keretében már 350 település jelentkezett, összesen több mint 600 faluőr szolgálataira tartva igényt - jegyezte meg.

A kormányfő szerint a büdzsé választ ad arra is, hogyan lehet helyreállítani a munka becsületét, visszavezetni a munkába több mint százezer segélyből élő inaktív embert, és eközben megoldást talál például a távfő áfájának a csökkentésére, valamint megpróbálja az ország szociális rendszerét is egyben tartani.

Bajnai Gordon kitért a pécsi önkormányzatnál történtekre is. Úgy látja: az önkormányzat vízközművel kapcsolatos eljárása "jogi szempontból aggályos, viselkedését tekintve otromba, következményeit tekintve pedig az egész ország számára veszélyes precedenst teremt".

Ugrás vissza Ugrás vissza...