Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lázár János vezetheti a Miniszterelnökséget

Cikk:

Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást.

Lázár Jánost - aki el is vállalta a Miniszterelnökség vezetését, így le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri posztjáról - Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén.

A Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár, Varga Mihály június 1-jétől Fellegi Tamás utódja lesz, vagyis tárca nélküli miniszterként ő vezeti majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat. Fellegi Tamás, nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter május 9-i levelében kérte felmentését.

Elfogadható kompromisszumot kötöttünk a Valutaalappal

Fellegi szerint a pénzügyi tárgyalásokon tartalmilag fontos és elfogadható kompromisszumra jutottunk mind az Európai Bizottság, mind a Valutaalap vezetőivel. A magyar kormány jelentős kompromisszumkészségről tett tanúbizonyságot, miközben az ország szuverenitását, a kormánypolitika elvi és stratégiai pontjait tekintve megőriztük korábban következetesen képviselt álláspontunkat: a magyar ügyben is az uniós gyakorlatnak megfelelő ügykezelés valósuljon meg, és a kötelezettségszegési eljárások jogorvoslati eleme ne szerepelhessen előfeltételként a hiteltárgyalások megkezdéséhez – sorolta a távozó miniszter. A kompromisszum továbbá biztosítja, hogy az IMF chartájával ellentétes módon ne jelenjenek meg politikai szempontok előfeltételként - írja levelében Fellegi.

A miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban méltatta Fellegi Tamás érdemeit abban, hogy el tudtak indulni a tárgyalások a Nemzetközi Valutalappal, azonban a politikai munka végeztével megkezdődnek a valós tárgyalások és egy szakközgazdászra van szükség ezen a poszton – mondta Orbán Viktor.

A Miniszterelnökségen a jövőben három államtitkár dolgozik: ketten jogi munkát végeznek majd, a harmadik pedig a kormányfő külkapcsolataiért lesz felelős. Utóbbit Orbán Viktor azzal magyarázta, hogy ennek a területnek nőni fog a jelentősége a következő két évben.

A Fidesz hétfőn délelőttre frakcióülést hívott össze, a tanácskozás témája a kormányátalakítás lesz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...