Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Együttműködik a kormány és az MNB a forint védelmében

Cikk:

Orbán Viktor szerint a magyar kormány mindent megtett azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek és lezárulhassanak az IMF-EU-tárgyalások. A kormányfő pénteken a Parlamentben tárgyalt Simor András jegybankelnökkel, ahol egyetértettek abban, hogy kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működnie a forintba vetett bizalom erősítése érdekében.

A miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály államtitkár társaságában találkozott a jegybank elnökével. Orbán Viktor közölte: Simor Andrással közös állásponton voltak abban a kérdésben, hogy a magyar gazdaság érdeke egy minél előbbi IMF-EU-megállapodás, ezért a kormány tárgyalási mandátumot adott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, vagyis meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat meg tudja kezdeni, sőt, ahol külön egyeztetés nélkül megállapodást is köthet.

Fellegi Tamás előkészítő tárgyalásokat folytathat Washingtonban, és várják hogy az IMF is kiadja a tárgyalási mandátumot. A kormányfő úgy tudja, a tárca nélküli miniszternek az Európai Központi Bankkal (EKB) is lekötött tárgyalásai vannak, egyedül az EU részéről nincs még időpontja. Úgy fogalmazott, jó esélyt lát a gyors tárgyalásokra. A kormány számításai szerint így a következő félév - az előzőhöz hasonlóan - még nehéz lesz, de ha Magyarország csatlakozni tud ehhez a fordulathoz, akkor az év második felében már a gazdasági növekedés elindítása és fenntartása lehet az európai és hazai gazdaságpolitika feladata - fejtette ki.

Naponta egyeztet az NGM és a jegybank

A miniszterelnök  a jegybankelnökkel megállapodott abban, hogy a nemzetgazdasági tárca és az MNB naponta egyeztet a forint iránti bizalom helyreállítása érdekében. A kormány mindenben támogatja a jegybankot és elnökét a forint értékállóságának megőrzése és a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében - mondta Orbán Viktor, aki arra kérte az MNB-t, vegyen részt a növekedési terv kialakításában. A kormányfő a jegybankelnöktől azt is kérte, hogy vegye sorra azokat az eszközöket, amelyeket az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság jegybankjai használnak a növekedés érdekében, majd tegyen javaslatot a Magyarországon is alkalmazható módszerekre. Orbán Viktor szerint Simor András elvállalta ezt a feladatot.

A jegybanktörvénnyel kapcsolatban a kormány álláspontja az, hogy a jogszabály erősíti az MNB függetlenségét, ugyanakkor a törvényről zajlik egy vita, amelyet az Európai Unióban szokásos módon kívánnak tisztázni az Európai Bizottság és Magyarország között.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...